464 σεισμοί χτύπησαν το Yellowstone μέσα σε μια εβδομάδα

Το ηφαίστειο στο Εθνικό Πάρκο του Yellowstone έχει πληγεί από περισσότερους από 400 σεισμούς από τις 12 Ιουνίου. Οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Σε μια δήλωσή τους προς την Star Valley Independent, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι οποίοι παρακολουθούν το ηφαίστειο, δήλωσαν ότι τα σμήνη του σεισμού δεν είναι τίποτα καινούργιο.

“Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σεισμών στο Yellowstone μέσα σε μια εβδομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά είναι λιγότερες από εβδομαδιαίες μετρήσεις κατά τη διάρκεια παρόμοιων μετασεισμών το 2002, το 2004, το 2008 και το 2010”, εξηγούν οι επιστήμονες.
Ο μεγαλύτερος σεισμός στο χτύπημα των σμήνων καταγράφηκε στις 15 Ιουνίου, σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε στις 19 Ιουνίου. Εκείνη την εποχή, καταγράφηκαν 464 μετασεισμοί από τις 12 Ιουνίου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ακολουθία των δονήσεων είχε περίπου 30 σεισμούς μεγέθους 2 Ρίχτερ και μεγαλύτερων και 4 σεισμούς μεγέθους 3 Ρίχτερ και μεγαλύτερων.

“Τέτοιες μετασεισμικές δονήσεις είναι συχνές στο Yellowstone και κατά μέσο όρο αποτελούν περίπου το 50% της συνολικής σεισμικότητας στην περιοχή του Yellowstone”, δήλωσε το Πανεπιστήμιο της Utah Seismograph Stations (UUSS) σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του. “Το UUSS θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτό το σμήνος και θα παρέχει ενημερώσεις όποτε είναι απαραίτητο.”

Αν και οι εμπειρογνώμονες της Αμερικανικής Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS) λένε ότι ο κίνδυνος της έκρηξης του ηφαιστείου Yellowstone είναι αρκετά χαμηλός (η πιθανότητα είναι 1 στις 730.000), μπορεί να εκδηλωθεί και πάλι στο μέλλον.

Υπήρξαν τρεις μεγάλες “εκρήξεις σχηματισμού καλντέρας” στο Yellowstone τα τελευταία 2.1 εκατομμύρια χρόνια, το τελευταίο συνέβη πριν από 640.000 χρόνια. Από τότε υπήρξαν αρκετές μικρότερες διαλείψεις, με την τελευταία να εκπέμπει ριόλιθο λάβας, προκαλώντας ροή πετρωμάτων πριν από περίπου 70.000 χρόνια, γράφει η UUSS στην ιστοσελίδα της.