Ένας «γυάλινος» βάτραχος μας δείχνει την καρδιά του

Ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς «γυάλινος» βάτραχος από τις πεδιάδες του Αμαζονίου του Ισημερινού δίνει στους ερευνητές μια καθαρή εικόνα από την καρδιά του.

Το Hyalinobatrachium yaku έχει κοιλιά τόσο διαφανή ώστε η καρδιά, τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη του είναι σαφώς ορατά, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών. Οι ερευνητές κατέγραψαν το H. yaku ως νέο είδος χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις στην ύπαιθρο, αναλύσεις του DNA του και καταγραφές μουσιακών και πανεπιστημιακών δειγμάτων.

Το Yaku σημαίνει «νερό» στο Kichwa, γλώσσα που ομιλείται στο Εκουαδόρ και το Περού, μέρη όπου μπορεί να ζήσει και ο H. yaku. Οι γυάλινοι βάτραχοι, όπως και τα περισσότερα αμφίβια, εξαρτώνται από τα ρεύματα. Τα αυγά τους κρέμονται στην κάτω πλευρά των φύλλων πριν εκολαυθούν και πέσουν μέσα στο νερό. Αλλά οι βατράχοι απειλούνται από τη ρύπανση και την καταστροφή των οικοτόπων, γράφουν οι ερευνητές.

Η εξόρυξη πετρελαίου, η οποία εμφανίζεται σε περίπου 70 τοις εκατό του τροπικού δάσους του Αμαζονίου του Εκουαδόρ, και η επέκταση των δραστηριοτήτων εξόρυξης είναι αμφότερα ανησυχητικά για την επιβίωσή τους.