Με 13,7 δισ. δολάρια η Amazon επεκτείνεται στα… λαχανικά

Η Amazon ανακοίνωσε την Παρασκευή την εξαγορά της εταιρείας παντοπωλείων Whole Foods Market έναντι 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται -με διαφορά- για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος.

Το μυστικό του υψηλού τιμήματος δεν είναι τα βιολογικά προϊόντα, στα οποία ειδικεύεται η Whole Foods, αλλά το δίκτυο καταστημάτων της.

Έτσι, η Amazon αποκτά περισσότερα από 450 φυσικά σημεία πώλησης, τα οποία θα χρησιμεύσουν στην προώθηση και διανομή όλης της γκάμας προϊόντων της.

Η Amazon διαθέτει ήδη μία θυγατρική στον κλάδο της διανομής ειδών παντοπωλείου, την AmazonFresh, όμως αυτή δραστηριοποιείται μόνο σε επιλεγμένα σημεία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Με την εξαγορά της Whole Foods, η Amazon θα μπορέσει να διεκδικήσει την κυριαρχία και στον κλάδο αυτό, στα σημεία όπου η Whole Foods διαθέτει παρουσία.

Εξάλλου, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία για την κατασκευή καταστημάτων Amazon Go, τα οποία λειτουργούν με αυτόματο σύστημα που δεν απαιτεί φυσικό προσωπικό. Το πρώτο παρόμοιο κατάστημα άνοιξε τον Δεκέμβριο.

Με την σημερινή εξαγορά η Amazon μπορεί να ελπίζει ότι θα αναπτύξει αυτή την αυτόνομη εμπειρία αγορών σε όλα τα υπάρχοντα καταστήματα Whole Foods. Κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θα είχε όμως επιχειρηματικό νόημα.

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων συνιστά μία αγορά άνω των 610 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Κυρίαρχη είναι φυσικά η Wal-Mart με μερίδιο σχεδόν 15%, ενώ η Whole Foods έχει προς το παρόν μερίδιο 1,21% και η Amazon 0,19%.

Newsroom ΔΟΛ