Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την συμφωνία του Παρισιού

Ο Donald Trump ανακοίνωσε στις 1 Ιουνίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Υπογράφοντας τη συμφωνία του 2015 στο Παρίσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με άλλες 194 χώρες δεσμεύθηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως, ο Trump ο οποίος χαρακτήρισε την αλλαγή του κλίματος ως «φάρσα», παρά τις επιστημονικές αποδείξεις για το αντίθετο, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού.

“Η συμφωνία είναι μια τεράστια ανακατανομή του πλούτου των Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο Trump. “Από σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν κάθε εφαρμογή της μη δεσμευτικής συμφωνίας του Παρισιού και των δρακόντειων οικονομικών βαρών που επιβάλλει στη χώρα μας”. Αυτό περιλαμβάνει την πραγματοποίηση περαιτέρω πληρωμών στα Πράσινο Ταμεία για το Κλίμα, τα οποία δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μάχονται και να αντιμετωπίζουν τις κλιματικές αλλαγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη καταβάλει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύθηκαν στα ταμεία.

Ο Trump άφησε την πόρτα ανοικτή για να ξαναρχίσει η συμφωνία του Παρισιού υπό αναθεωρημένους όρους ή να υπογράψει μια εντελώς νέα συμφωνία για το κλίμα.