Οι στατίνες δεν είναι ευεργετικές για όλους

Τα οφέλη από τις στατίνες για άτομα άνω των 75 ετών παραμένουν ασαφή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι στατίνες δεν μείωσαν τα καρδιακά επεισόδια ή τους θανάτους των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων, ούτε μείωσαν τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν λαμβάνουν στατίνες, αναφέρουν ερευνητές στο JAMA Internal Medicine.

Οι πρόσφατα δημοσιευμένες κατευθυντήριες οδηγίες ανέφεραν ανεπαρκή δεδομένα για να προτείνουν στατίνες για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα ανάλυση έλαβε υπ’όψην της ένα υποσύνολο ηλικιωμένων εγγεγραμμένο σε μια μελέτη για την πρόληψη καρδιακής προσβολής και τη θνησιμότητα που διεξήχθη από το 1994 έως το 2002. Το δείγμα περιελάμβανε 2.867 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν υπέρταση, 1.467 από τους οποίους πήραν στατίνη.

Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στη συχνότητα των καρδιακών προσβολών ή των θανάτων από στεφανιαία καρδιακή νόσο μεταξύ εκείνων που έλαβαν στατίνες και εκείνων που δεν το έκαναν. Δεν υπήρξε επίσης σημαντική διαφορά σε θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, τόσο συνολικά όσο και μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 65 έως 74 ετών ή αυτών των 75 ετών και άνω.

Η χρήση στατίνης μπορεί να σχετίζεται με μυϊκή βλάβη και κόπωση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους ενήλικες και να τους θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο φυσικής παρακμής, λένε οι συγγραφείς.