Υπάρχει εξωγήινη ζωή στον γαλαξία μας;

Το φεγγάρι του Κρόνου Enceladus, το φεγγάρι του Δία Europa, ο Πλούτωνας και το φεγγάρι του Charon, καθώς και ο πλανήτης νάνος, Ceres είναι δυνητικά σπίτια για τους εξωγήινους, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και το Southwest Research Institute.

Όλα βρίσκονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται ραδιόλυση, με την οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αναπαράγουν τη ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας βραχώδης πυρήνας και μόρια νερού – κάτι που οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει πολλά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βραχώδεις πυρήνες ορισμένων πλανητών και φεγγαριών εκπέμπουν ακτινοβολία που διασπά τα μόρια του νερού και στη συνέχεια τροφοδοτεί τη μικροβιακή ζωή.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα πείραμα για να προβλέψουν πώς η ακτινοβολία θα επηρέαζε τους πυρήνες των πλανητών, όπως ο Πλούτωνας και το φεγγάρι του Κρόνου Europa.

Ο συγγραφεας Alexis Bouquet, δήλωσε: “Οι φυσικές και χημικές διεργασίες που ακολουθούν την ραδιόλυση απελευθερώνουν μοριακό υδρογόνο, το οποίο είναι ένα μόριο αστροβιολογικού ενδιαφέροντος”.

Η ακτινοβολία προέρχεται από στοιχεία όπως το ουράνιο, το κάλιο και το θόριο – όλα αυτά βρίσκονται σε μια ομάδα από βραχώδεις μετεωρίτες που ονομάζονται Χονδρίτες.

Ο Πλούτωνας, καθώς και τα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία, αποτελούνται από Χονδρίτες.

Αυτό σημαίνει ότι το νερό του ωκεανού που διαπερνά το πορώδες πέτρωμα του πυρήνα θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ραδιόλυση, παράγοντας μοριακό υδρογόνο και αντιδραστικές ενώσεις οξυγόνου, δηλαδή τα δομικά στοιχεία για τη ζωή.

Η NASA φαίνεται αρκετά πεπεισμένη ότι ο πλανήτης Europa έχει έναν μεγάλο ωκεανό πάνω του και σκοπεύει να στείλει ένα διαστημόπλοιο εκεί για να αναζητήσει εξωγήινη ζωή.

Μορφές ζωής που έχουν σχηματιστεί μέσω ραδιολύσεως μπορούν να βρεθούν και πιο κοντά στον πλανήτη μας.

Ο Alexis Bouquet είπε ότι έχουν βρεθεί και σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα δείγμα υπογείων υδάτων που βρέθηκαν​ σχεδόν δύο μίλια βαθιά, μέσα σε ένα χρυσωρυχείο της Νότιας Αφρικής και σε υδροθερμικές οπές στο πάτωμα των ωκεανών.

Η ύπαρξή τους υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν μικρόβια όπου οι βράχοι και οι ωκεανοί συναντιούνται σε πλανήτες όπως ο Enceladus ή ο Europa.

“Γνωρίζουμε ότι αυτά τα ραδιενεργά στοιχεία υπάρχουν μέσα σε παγωμένα σώματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη συστηματική ματιά στο ηλιακό σύστημα για την εκτίμηση της ραδιόλυσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί δυνητικοί στόχοι για εξερεύνηση εκεί έξω και αυτό είναι συναρπαστικό”, πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας Δρ. Danielle Wyrick, κύριος επιστήμονας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Διαστημικών Περιοχών του Southwest Research Institute.

Η ακτινοβολία θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει στη δημιουργία τροφίμων για τους εξωγήινους.
“Η ακτινοβολία στον εξωτερικό πυρήνα του ωκεανού μπορεί να είναι θεμελιώδης για τη στήριξη της ζωής», δήλωσε ο Bouquet, διότι τα μείγματα νερού και βράχου είναι παντού στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για δημιουργία κατοικήσιμου πλανήτη.