Τα ηφαίστεια υδρογόνου μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση ζωής στο διάστημα

Τα ηφαίστεια που «βράζουν» το υδρογόνο θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τον αριθμό των πιθανώς κατοικήσιμων πλανητών στο σύμπαν.

Ο Ramses Ramirez και η Lisa Kaltenegger, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Cornell, μοντελοποίησαν τις ατμόσφαιρες των πλανητών που έχουν ηφαίστεια που εκπέμπουν υδρογόνο. Αυτές οι εκρήξεις αερίων θα μπορούσαν να θερμάνουν τους πλανήτες και τελικά να διευρύνουν την κατοικήσιμη ζώνη ενός αστέρος, την περιοχή όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια ενός πλανήτη, κατά περίπου 30 έως 60%, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters. Αυτό θα ήταν σαν να επεκταθεί η εξωτερική άκρη της κατοικήσιμης ζώνης του ήλιου από τα περίπου 254 εκατομμύρια χιλιόμετρα – ακριβώς πέρα ​​από την τροχιά του Άρη – στα 359 εκατομμύρια χιλιόμετρα ή περίπου στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Οι εξωπλανήτες που οι αστρονόμοι είχαν θεωρήσει παλαιότερα πολύ κρύους για να στηρίξουν τη ζωή θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι ώριμοι για κατοίκηση εάν έχουν ηφαίστεια υδρογόνου, λένε οι ερευνητές. Ένα παράδειγμα είναι ο TRAPPIST-1h, ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης που εντοπίζεται σε ένα περίεργο σύστημα επτά πλανητών μεγέθους της Γης, 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτός ο πλανήτης θεωρείται παγωμένος σαν το φεγγάρι του Δία, τηνΕυρώπη.

Η προσθήκη πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη ενός αστέρα σημαίνει ότι περισσότεροι εξωτικοί κόσμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους στην αναζήτηση ζωής πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να αναζητήσουν αυτή την πιθανότητα με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, και αργότερα με το European Extremely Large Telescope, το οποίο προγραμματίζεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2024.