Ο ύπνος μας κάνει πιο ελκυστικούς

Η ωραία κοιμωμένη δεν είναι παραμύθι. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science διαπιστώνει ότι η έλλειψη ύπνου κάνει ένα πρόσωπο να φαίνεται “σημαντικά” λιγότερο ελκυστικό, σύμφωνα με το BBC.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα πρησμένα βλέφαρα και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια θα μπορούσαν, επίσης, να απομακρύνουν τους ανθρώπους από αυτά τα άτομα, λένε οι ερευνητές, που φωτογράφησαν 25 εθελοντές χωρίς μακιγιάζ μετά από δύο συνεχόμενες νύχτες με 7,5 ώρες ύπνου και πάλι μετά από δύο διαδοχικές νύχτες με λιγότερο από 4,5 ώρες ύπνου, αναφέρει το Los Angeles Times.

Οι επιστήμονες έδειξαν έπειτα τις φωτογραφίες σε 122 αγνώστους στη Σουηδία, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα, την υγεία, την κούραση και την αξιοπιστία του ατόμου και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα ήταν πιθανό να κοινωνικοποιηθούν με αυτό το άτομο, σύμφωνα με την Telegraph.

Η αξιοπιστία ενός ατόμου βαθμολογήθηκε ανεξάρτητα από το ποια φωτογραφία συμμετείχε. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να κοινωνικοποιηθούν με τα άτομα που είχαν κοιμηθεί λιγότερο, τα οποία και θεωρούσαν λιγότερο ελκυστικά, λιγότερο υγιή και πιο κουρασμένα από όσα είχαν κοιμηθεί καλά τις προηγούμενες νύχτες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές έχουν μια σαφή θεωρία σχετικά με αυτό: Υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αποφεύγουν εγγενώς τους όσους φαίνονται κουρασμένοι ή άρρωστοι, ως έναν τρόπο να μην κολλήσουν κάποια ασθένεια.

Ένα κουρασμένο άτομο μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί ως κίνδυνος, ενώ οι άνθρωποι που φαίνονται πιο ενεργητικοί θεωρούνται πιθανώς καλύτεροι, λένε οι ερευνητές.