«Σακίδια» ιχνηλάτες για πουλιά

Τοποθετώντας μικροσκοπικούς ιχνηλάτες που ονομάζονται geolocators στις πλάτες των πτηνών μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για το πού πηγαίνουν τα πουλιά όταν μεταναστεύουν, πώς φτάνουν εκεί και τι συμβαίνει στην πορεία τους. Αλλά οι ορνιθολόγοι διαπιστώνουν ότι αυτά τα φοβερά “σακίδια” δεν θα έχουν τόσο καλές συνέπειες.

Ο Douglas Raybuck του κρατικού πανεπιστημίου του Αρκάνσας και οι συνεργάτες του εξοπλίσαν ορισμένα αϊδόνια με geolocators και μερικά με απλές ετικέτες χρώματος για να ελέγξουν τα αποτελέσματα των ιχνηλατών στην ανατροφή και την αναπαραγωγή τους. Αυτό το συγκεκριμένο είδος πουλιών ταξιδεύει από τους τόπους φωλεοποίησής του στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Νότια Αμερική και πίσω, κάθε χρόνο. Ενώ αυτά τα “σακίδια” δεν επηρέασαν την αναπαραγωγή τους, τα πουλιά που φορούσαν τις συσκευές ήταν λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στους ίδιους χώρους αναπαραγωγής τον επόμενο χρόνο, από εκείνα που φορούσαν τις απλές ετικέτες. Τα πουλιά μπορεί να βγουν εκτός δρόμου, να διακόψουν τα ταξίδια τους νωρίς ή να πεθάνουν, πιθανώς λόγω του επιπλέον βάρους από το “σακίδιο”, αναφέρει η ομάδα στο The Condor.

Η μελέτη προσθέτει με αντικρουόμενες αποδείξεις ότι οι geolocators επηρεάζουν μερικά πτηνά με αρνητικούς τρόπους, όπως η αλλαγή της βιολογικής αναπαραγωγής τους. Στην καλύτερη περίπτωση, τα πιθανά μειονεκτήματα ποικίλλουν από πουλί σε πουλί και από “σακίδιο” σε “σακίδιο”. Αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τους ερευνητές να χρησιμοποιούν γεωλογικούς σταθμούς για να μελετούν μεταναστευτικά πουλιά, υποστηρίζουν οι ερευνητές, επειδή οι συσκευές αυτές εντοπίζουν περιοχές ζωτικής σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία​ τους.