Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που είχε ένα απροσδόκητο όφελος

Είναι δύσκολο να βρεθούν θετικά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή, αλλά ένας σεισμός στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι φαίνεται να έχει σώσει σε μια τοπική αρχή εκατομμύρια δολάρια.

Ο σεισμός Kaikoura του Νοεμβρίου του 2016 είχε ένα μετρούμενο μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, το τοπικό συμβούλιο της παραθεριστικής πόλης Kaikoura δηλώνει ότι λόγω του σεισμού ακτογραμμή 120 χιλιομέτρων αναδύθηκε από 1 ως 8 μέτρα, ενδεχομένως σώζοντας την προηγουμένως εκτεθειμένη υποδομή σε κίνδυνο από τη διάβρωση της θάλασσας, αναφέρει ο Radio New Zealand.

Ο τοπικός δήμαρχος Γουίνστον Γκρέι δήλωσε ότι το συμβούλιο είχε στο παρελθόν πάρει την απόφαση να δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για το θέμα της διάβρωσης των ακτών, το οποίο αποτέλεσε βασική μέριμνα για τις πόλεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Νότιου νησιού. “Τώρα με την άνοδο, σίγουρα το θέμα έχει πάρει παράταση για μια δεδομένη χρονική περίοδο”, δήλωσε στο Radio New Zealand, “Πόσο καιρό, δεν ξέρουμε”.

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι εξακολουθούν να συλλέγουν και να μελετούν δεδομένα σχετικά με το παράκτιο ζήτημα, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης εξακολουθούν να εκτελούνται για την αποφυγή των κινδύνων και την αποκατάσταση των εκτιμώμενων ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε δρόμους, επιχειρήσεις και σπίτια.

Ωστόσο, η νέα ακτογραμμή δεν είναι για το γούστο όλων. Ένας κάτοικος της Waipapa Bay, ο οποίος είδε μια ιδιαίτερα δραματική αύξηση των οκτώ μέτρων λέει ότι η παρθένα παραλία είναι τώρα χάλια. “Είναι άσχημη, είναι άσπρη, είναι δύσοσμη. Υπάρχουν όλες αυτές οι λίμνες μεταξύ των βράχων που είναι γλοιώδεις, πράσινες δεξαμενές με τα πιο αποτρόπαια κουνούπια που έχετε δει ποτέ”, είπε στον Radio NZ.