Πόσο ζυγίζει ο Ήλιος;

Ο Ήλιος είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Ζυγίζει περίπου 2 χ 1027 τόνους και είναι σχεδόν 333.000 φορές βαρύτερος από τη Γη.

Ακόμα και σε σχέση με τον Δία, ο Ήλιος είναι ένας γίγαντας, αφού ζυγίζει περίπου 1.046 φορές περισσότερο. Μάλιστα, ο Ήλιος καταλαμβάνει περισσότερο από το 99% της συνολικής μάζας του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο, γίνεται συνεχώς ελαφρύτερος .

Η ενέργεια που παράγει ο Ήλιος προέρχεται από διαδικασίες σύντηξης στον πυρήνα του, όπου υδρογόνο μετασχηματίζεται σε ήλιο. Η ενέργεια προκύπτει από το γεγονός ότι ένας ατομικός πυρήνας ηλίου ζυγίζει λίγο λιγότερο από τέσσερες ατομικούς πυρήνες υδρογόνου που συμμετέχουν στη διαδικασία. Η διαφορά μάζας μεταξύ ενός ατόμου ηλίου και τεσσάρων ατόμων υδρογόνου μετατρέπεται σε ενέργεια, σύμφωνα με τη περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν Ε=mc2. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ήλιος χάνει τέσσερα εκατομμύρια τόνου μάζας το δευτερόλεπτο. Ακόμη κι αν αυτό ακούγεται πολύ, πρόκειται για αμελητέα ποσότητα σε σχέση με τη συνολική του μάζα.