Οι αρχαιότερες αποδείξεις παραγωγής μεταξωτών υφασμάτων βρέθηκαν στην Κίνα

Ένας αρχαίος τάφος στη νότια Κίνα έδωσε τα παλαιότερα γνωστά δείγματα, σε περιορισμένη μορφή, μηχανών ύφανσης, τους γνωστούς αργαλιούς.

Τέσσερα ακίνητα μοντέλα αργαλειών φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα πρώτα υφαντουργία παρήγαγαν μεταξωτά υφάσματα με επαναλαμβανόμενα σχέδια.

Τα υφάσματα αυτά μεταφερόντουσαν από την Ευρασία μέσω του «Δρόμου του Μεταξιού», όπως αναφέρουν κινέζοι αρχαιολόγοι. Τα μηχανήματα αυτά, που δημιουργήθηκαν πριν απο περίπου 2200 με 2100 χρόνια, προηγούνται άλλον ευρημάτων κατα μερικές εκατοντάδες χρόνια.

Κόκκινα και καφέ μεταξωτά νήματα εξακολουθούσαν να είναι προσκολλημένα στους αργαλειούς όταν βρέθηκαν. Το μεγαλύτερο ήταν μισό μέτρο. Μια συσκευή πλήρους κλίμακας με κινούμενα μέρη θα είχε υφαντά επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχέδια σε ρούχα και άλλα είδη από μετάξι, μια τεχνική που μεταμόρφωσε την παραγωγή του υφάσματος.

Αυτές οι ανακαλύψεις, φτιαγμένες από ξύλο και μπαμπού, παρέχουν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι οι αργαλειοί εφευρέθηκαν στην αρχαία Κίνα. Τέτοιοι αργαλειοί αναφέρονται στα αρχαία κινεζικά κείμενα, αλλά λείπουν πραγματικά παραδείγματα της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν. Οι αργαλειοί με μοτίβα επηρέασαν το σχεδιασμό ενός άλλου τύπου μηχανής ύφανσης που εμφανίστηκε στην Κίνα μετά από λίγες εκατοντάδες χρόνια και αργότερα εξαπλώθηκε στην Περσία, την Ινδία και την Ευρώπη, υποπτεύονται οι ερευνητές.