Το φαγητό μυρίζει πιο ωραία για τους νυσταγμένους

Σύμφωνα με μία μελέτη η αϋπνία​ αυξάνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στις μυρωδιές του φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν στέρηση ύπνου ενδέχεται να βρουν ένα σνακ πιο δελεαστικό. Εάν αυτό είναι αλήθεια, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο και συχνά ζυγίζουν περισσότερο.

Ο Surabhi Bhutani είναι επιστήμονας διατροφής στο σχολείο ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου του Northwestern στο Σικάγο. Μοιράστηκε τα νέα ευρήματα της ομάδας του, στις 27 Μαρτίου, στην ετήσια συνάντηση της Cognitive Neuroscience Society.

Η ομάδα έφερε στο εργαστήριό τους ενήλικες που είχαν κοιμηθεί μόνο τέσσερις ώρες το προηγούμενο βράδυ. Ο καθένας τους εισέπνευσε μια σειρά από μυρωδιές φαγητών. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμπεριλάβουν τη μυρωδιά των τσιπς πατάτας ή των κυλίνδρων κανέλας. Ο καθένας κλήθηκε να μυρίσει και μη εδώδιμες, όπως το άρωμα των ελάτων. Ολη αυτή η διαδικασία έγινε καθώς οι εγκέφαλοί τους καταγράφονταν από έναν μαγνητικό τομογράφο. Αυτή η μηχανή επισήμενε τις περιοχές όπου η ροή του αίματος ήταν υψηλή. Αυτές οι περιοχές δείχνουν ποιά μέρη του εγκεφάλου είναι πιο ενεργά εκείνη τη στιγμή.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ίδιοι συμμετέχοντες επανέλαβαν το πείραμα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο καθένας είχε κοιμηθεί οκτώ ώρες το προηγούμενο βράδυ. Και τώρα οι περιοχές υψηλής δραστηριότητας του εγκεφάλου ήταν κάπως διαφορετικές.

Όταν ήταν κουρασμένοι, οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε δύο περιοχές που εμπλέκονται στην αίσθηση της όσφρησης. Ο ένας είναι ο φλοιός του piriform (PEER-ih-form), ο άλλος ο φλοιός του orbitofrontal (OR-bih-tow-FRON-tul). Αντίθετα, αυτή η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στις μυρωδιές των τροφίμων δεν εμφανίστηκε μετά από έναν καλό ύπνο, όπως επίσης και όταν οι άνθρωποι είχαν δει απλά φωτογραφίες από πράγματα εκτός από φαγητά.

Τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης. Ο Surabhi Bhutani σημειώνει ότι τα δεδομένα της ομάδας του είναι αληθή, ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έδειξαν μια μικρή σχέση μεταξύ της αϋπνίας, με την κατανάλωση των υπερβολικών θερμίδων και την αύξηση του βάρους.