Δεν υπάρχει μια υγιεινή διατροφή για όλους

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να εξαρτάται από το πώς αντιδρούν τα γονίδια ενός ατόμου σε ορισμένες δίαιτες, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια.

Στην μελέτη πήραν μέρος τέσσερεις διαφορετικές ομάδες ποντικιών στα οποία εφαρμόστηκαν διαφορετικές δίαιτες. Η πρώτη ομάδα, τα ποντίκια A / J, ήταν σχεδόν αδιαπέραστα στις διαιτητικές αλλαγές. Αυτά τα ποντίκια δεν κέρδισαν πολύ βάρος ή είχαν αλλαγές στην ινσουλίνη ή τη χοληστερόλη, ανεξάρτητα από το τι έτρωγαν. Η μια δίαιτα ήταν πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες (δυτική διατροφή), η δεύτερη παραδοσιακή μεσογειακή, η τρίτη ιαπωνική διατροφή (συνήθως θεωρείται υγιής) και η τελευταία πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αλλά υψηλής σε λιπαρά, γνωστή ως κετογενική διατροφή.

Αντίθετα, τα ποντίκια NOD / ShiLtJ κέρδισαν βάρος σε όλες εκτός από την ιαπωνική διατροφή. Τα σάκχαρα στο αίμα αυτών των ποντικιών εκτοξεύθηκαν – ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη – σε μεσογειακή διατροφή, αλλά μειώθηκαν στην ιαπωνική διατροφή.

Τα ποντίκια FVB / NJ δεν πήραν λίπος στη δυτική διατροφή, αλλά έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν υψηλή χοληστερόλη και άλλα προβλήματα υγείας στην κετογενική διατροφή. Το αντίθετο ισχύει για τα ποντίκια C57BL / 6J. Έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν χοληστερόλη και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη στη δυτική διατροφή, αλλά όχι στην κετογονική διατροφή.Επίσης πάχυναν με την μεσογειακή διατροφή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καθολική υγιεινή διατροφή. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν μάλιστα και με μια μελέτη η οποία έδειξε οτι το ζάχαρο σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να ανέβει μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ενω σε κάποιους άλλους να μείνει αμετάβλητο. Τέτοιες μεμονωμένες αντιδράσεις σε τρόφιμα υποδηλώνουν ότι οι δίαιτες θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες.