Ήχος από το διάστημα

Οι άνθρωποι θα ακούγονται σαν μπάσα στρουμφάκια αν ταξιδέψουν στην Αφροδίτη.

Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης θα προκαλέσει τις φωνητικές χορδές να δονούνται πιο αργά, δίνοντάς μια βαθιά φωνή. Όμως, ο ήχος εκεί ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα, κάτι που θα μας ξεγελάσει να νομίζουμε ότι το ηχείο είναι μικρότερο.

Παρά τα πολλά χρόνια εξερεύνησης του διαστήματος, δεν έχουμε καταγράψει κάποιον ήχο. Αλλά, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργήσει τους ήχους άλλων κόσμων χρησιμοποιώντας τη φυσική και τα μαθηματικά.

Έχουν διαμορφώσει τα αποτελέσματα των διαφορετικών ατμόσφαιρων, πιέσεων και θερμοκρασιών για την ανθρώπινη φωνή  στην Αφροδίτη, τον Άρη και τον Τιτάνα (το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου). Έχουν δημιουργήσει, επίσης, τους ήχους των κεραυνών στην Αφροδίτη, των ανεμοστρόβιλων στον Άρη και τον «καταρράκτη»  μεθανίου / αιθανίου στον Τιτάνα.

«Είμαστε σίγουροι για τους υπολογισμούς μας! Κάνουμε αυστηρή χρήση της φυσικής λαμβάνοντας υπόψη ατμόσφαιρες, τη πίεση και την δυναμική των ρευστών,» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Leighton. «Αυτή είναι η πραγματικότητα! Είναι όσο πιο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στο πραγματικό ήχο ενός άλλου κόσμου, μέχρι να γίνει μια μελλοντική έρευνα ή κάποιος αστροναύτης να πάει πραγματικά εκεί και να ακούσει τον πραγματικό ήχο».

Επίσης προσπαθούν να μάθουν πως θα ήταν η μουσική σε κάποιον άλλο πλανήτη «Αν οι αστροναύτες φτιάξουν βάση στον Άρη θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους μουσικά όργανα, ή να κατασκευάσουν κάποια εκεί!».