Πέθανε θαλάσσια χελώνα γιατί κατάπινε νομίσματα

Ηλικίας 25 ετών, αυτή η θαλάσσια χελώνα εστάλη σε κλινική της Μπανγκόνγκ όπου οι γιατροί ανακάλυψαν 915 νομίσματα στην κοιλιά της. Πέθανε την Τετάρτη, 21 Μαρτίου.

«Omsin» ήταν το παρατσούκλι της, δηλαδή «κουμπαράς» επειδή κατάπινε συστηματικά τα νομίσματα που έριχναν οι τουρίστες, στο φυσικό πάρκο όπου ζούσε.

Η χελώνα έγινε παγκόσμια διάσημη στις αρχές Μαρτίου, όταν εστάλη με το καύκαλο σπασμένο σε κλινική της περιοχής και οι γιατροί ανακάλυψαν πέντε κιλά νομίσματα στην κοιλιά της.

Η ιστορία της προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και η πρώτη εγχείριση πέτυχε, αφού οι γιατροί αφαίρεσαν όλα τα νομίσματα. Η μοίρα της χελώνας κράτησε με κομμένη την αναπνοή την Ταϊλάνδη, η οποία παρακολούθησε τα πρώτα της μαθήματα κολύμβησης, μετά την εγχείριση.

Η εν λόγω χελώνα είχε προσδόκιμο ζωής άλλα 60 χρόνια αλλά η υγεία της επιδεινώθηκε. Μετά από εξετάσεις οι γιατροί ανακάλυψαν ότι υπέφερε από δηλητηρίαση αίματος.

«Εφυγε εν ειρήνη» δήλωσε την Τρίτη, 21 Μαρτίου, η κτηνίατρος Nantarika Chansue, υπεύθυνη του νοσοκομείου Chulalongkorn. «Ηταν φίλη μου, ήταν η ασθενής μου», πρόσθεσε, δακρυσμένη.

Η χελώνα πέρασε δύο δεκαετίες σε ένα μικρό, φυσικό, δημόσιο πάρκο της επαρχίας Chonburi και οι τουρίστες της πετούσαν νομίσματα γιατί πίστευαν ότι αυτό τους φέρνει τύχη. Η τραγωδία της χελώνας είχε και ένα θετικό αποτέλεσμα: οι κτηνίατροι εξηγούν έκτοτε στους τουρίστες ότι δεν πρέπει να ρίχνουν νομίσματα στα ζώα.

Στην Ταϊλάνδη, οι άνθρωποι ρίχνουν νομίσματα στις χελώνες γιατί ελπίζουν ότι θα τους φέρει τύχη και ότι θα μπορέσουν να ζήσουν όσο κι αυτές.

Πηγη: iefimerida.gr