Εντυπωσιακό: Δείτε πώς πεθαίνει ένα άστρο! [photos+vds]

Ναι, μη σας φαίνεται περίεργο. Ένας θάνατος μπορεί να είναι φαντασμαγορικός. Ειδικά όταν πρόκειται για το θάνατο ενός άστρου. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο – animation στο οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει στον απλό κόσμο πώς πεθαίνει ένα αστέρι.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο «Nature», οι ερευνητές ανέφεραν αποδείξεις ενός φαινομένου που ονομάζεται «παλιρροϊκή διαταραχή», που παρατήρησαν με την χρήση τηλεσκοπίων ακτίνων Χ.

Ουσιαστικά, όταν ένα αστέρι έρθει πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, η τεράστια βαρύτητα του τελευταίου διαλύει το άστρο. Σε αυτή την περίπτωση, η μαύρη τρύπα είχε μάζα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας

Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας τραβά το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του άστρου προς τα κάτω, θερμαίνοντάς το σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας έτσι μια φωτοβολίδα ακτίνων Χ, που οι αστρονόμοι μπορούν να «συλλάβουν» μέσω τηλεσκοπίων, όπως στο παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA.

Αυτό που ακολουθεί όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακό:. Ενώ το το υλικό πέφτει στον ορίζοντα της μαύρης τρύπας- από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ίχνος φωτός- τότε εξαφανίζεται.

Έτσι φαίνεται να σχηματίζεται ένας καυτός, ομαλός δίσκος καθώς τα αέρια κατάλοιπα του άστρου κινούνται σε τροχιά γύρω από το σημείο στο οποίο η μαύρη τρύπα θα τα «καταπιεί». Επειδή το κέντρο του δίσκου αυτού είναι τόσο καυτό, αποβάλλει τμήματα του υλικού με τη μορφή ανέμου.

Η συγκεκριμένη παλιρροϊκή διαταραχή που παρατήρησαν – γνωστή ως ASASSN-14li- συνέβη περίπου 290 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ωστόσο, μία ακόμη πιο κοντινή παλιρροϊκή διαταραχή θα συμβεί σε περίπου μία δεκαετία, σύμφωνα με τη NASA.

Πηγη: newsonly.gr