Σώστε τα μάτια σας από τα βεγγαλικά

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στα μάτια εξαιτίας των βεγγαλικών παρουσιάζοντας από χημικά και θερμικά εγκαύματα, εκδορές στον κερατοειδή και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς έως ρήξη του οφθαλμικού βολβού.

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές ή μόνιμες βλάβες στην όραση, πολλές από τις οποίες αλλάζουν για πάντα τη ζωή. Υπολογίζεται ότι ένας στους 20 τραυματίες χάνει την όρασή του και σχεδόν 15% υφίσταται μόνιμη μείωσή της.

«Κύρια θύματα αυτού του ακήρυκτου πολέμου των βεγγαλικών είναι τα παιδιά και οι νέοι, που δελεάζονται ευκολότερα από τις εκρήξεις» λέει ο χειρουργός – οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Δυστυχώς τα ατυχήματα είναι πολύ συνηθισμένα. Την εβδομάδα μετά το Πάσχα βλέπουμε στο ιατρείο μας τουλάχιστον 5-6 παιδιά τα οποία είναι χτυπημένα στα μάτια και στα χέρια από πυροτεχνήματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει πριν από λίγα χρόνια στη δημοσιότητα το Χαμόγελο του Παιδιού, το 70% των ατυχημάτων με βεγγαλικά αφορά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, το 90% εκ των οποίων δεν βρισκόταν υπό την επίβλεψη ενηλίκου όταν τραυματίσθηκε.

Οπως είχε δείξει προ ετών έρευνα του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), πάνω από 100 τραυματισμοί παιδιών συμβαίνουν κάθε χρόνο από τα πυροτεχνήματα, τέσσερις στους δέκα από αυτούς συμβαίνουν στο κεφάλι και τρεις στους δέκα στα μάτια. Σχεδόν στο 80% των περιπτώσεων ο τραυματισμός οφείλεται σε έκρηξη κροτίδας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ