Το μυστήριο με το χρώμα των πάντα

Είναι ένα ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο εδώ και χρόνια αλλά τώρα φαίνεται οι επιστήμονες να έχουν την απάντηση: Γιατί τα γιγαντιαία Πάντα έχουν κηλίδες;

Για να μάθετε, μία ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια σύγκρινε τις μαύρες και άσπρες περιοχές της γούνας των Πάντα, με πάνω από 200 άλλα είδη και στη συνέχεια ανέλυσαν αυτά τα ευρήματα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και συμπεριφορικές συνθήκες, ανέφερε το Science.

Από την στιγμή που τα Πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη σαν τα ξαδέρφια τους τις αρκούδες, η ομάδα απέκλεισε ότι το χρώμα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Γράφοντας στο περιοδικό Behavioral Ecology, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα άσπρα μπαλώματα των Πάντα στο πρόσωπο, τους γλουτούς και την κοιλιά τους παρέχουν καμουφλάζ από τα αρπακτικά ζώα στο χιονισμένο οικότοπο, ενώ τα σκούρα άκρα τους βοηθάνε να κρύβονται μέσα στα δάση.

Αυτά τα μαύρα αυτιά που μπορεί να φαίνονται αξιολάτρευτα, τους βοηθούν να δείχνουν πιο άγρια απέναντι στα αρπακτικά. Οι μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια δεν είναι για να προστατευτούν από το φώς όπως νόμιζαν οι ειδικοί αλλά πιθανότατα είναι για να βοηθήσει τα Πάντα για να ξεχωρίσουν τους φίλους από τους ανταγωνιστές.

Ο συγγραφέας Tim Caro είπε σε μία δήλωσή του ότι το μοναδικό χρώμα έχει αποτελέσει ένα χρόνιο ερώτημα στην βιολογία το οποίο ήταν δύσκολο να απαντηθεί επειδή σχεδόν κανένα άλλο μεγάλο θηλαστικό δεν έχει αυτή την εμφάνιση. Η απάντηση ήρθε όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν κάθε κομμάτι του σώματος των Πάντα ως ανεξάρτητη περιοχή.

Το ερώτημα για το χρώμα των Πάντα δεν ήταν το πρώτο που απασχόλησε τον Caro. Κάποτε φόρεσε ένα κοστούμι ζέβρας στην προσπάθειά του να καταλάβει γιατί τα ζώα έχουν ρίγες. Η απάντηση; Για να σταματήσουν να τα δαγκώνουν οι ενοχλητικές αλογόμυγες.