Τα συμπτώματα της παθολογικής λαιμαργίας

Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν την διαταραχή ενώ η φυλή (μαύρη/λευκή φυλή) δεν μοιάζει να επηρεάζει το πόσο ευάλωτο είναι ένα άτομο στην ανάπτυξή της.

Οι παρενέργειες της πάθησης στην υγεία είναι σημαντικές. Ενδεικτικά η υψηλή πίεση, τα ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης, οι καρδιακές επιπλοκές και ο διαβήτης καραδοκούν.

Στην ψυχική σφαίρα οι επιπτώσεις είναι εξίσου σημαντικές, με κυριότερη απώλεια αυτήν την διάθεσης και της αυτοεκτίμησης.

Η ψυχοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη όταν το άτομο παίρνει ανεξέλεγκτα βάρος, νιώθει ότι έχει χάσει πλήρως τον αυτοέλεγχό του απέναντι στο φαγητό και βυθίζεται σε μια κατάσταση μελαγχολίας λόγω αυτού.

Στην γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ο στόχος είναι η αλλαγή των αρνητικών σκέψεων και των μοτίβων της συμπεριφοράς που επιτείνουν την υπερβολική λήψη τροφής.

Η ενίσχυση του αυτοελέγχου απέναντι στο φαγητό και η σταδιακή αποκατάσταση μίας σχεδόν «φυσιολογικής» σχέσης με το φαγητό είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας.

Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν αξιολογήσιμα συμπτώματα κατάθλιψης, η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να ενισχύσει το θεραπευτικό σχήμα.

ΠΗΓΗ: tanea.gr