Στην αγορά σε 3 χρόνια φάρμακο κατά της γήρανσης

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο που δρα κατά της γήρανσης θα μπορούσε να είναι στην αγορά σε 3 χρόνια.

Το φάρμακο νικοτιναμίδη μονονουκλεοτιδίου (NMN) είχε φοβερά αναζωογόνητικη δράση στην γήρανση των ποντικιών – και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον άνθρωπο να πάει στον Άρη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αρχίσουν τις δοκιμές του φαρμάκου σε ασθενείς με κλινική δοκιμή στους επόμενους έξι μήνες.

Ο επικεφαλής επιστήμονας Καθηγητής David Sinclair, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, δήλωσε: “Τα κύτταρα των μεγαλύτερων σε ηλικία ποντικών ήταν δυσδιάκριτα σε σχέση με αυτά των μικρότερων ποντικιών, μετά από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας.”

“Αυτό είναι το πιο κοντινό που έχουμε σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο κατά της γήρανσης που είναι ίσως μόνο τρία έως πέντε χρόνια μακριά από το να είναι στην αγορά, αν οι δοκιμές πάνε καλά.”

Πώς λειτουργεί το φάρμακο

Το NMN λειτουργεί με την αύξηση των επιπέδων της NAD+, το οποίο βοηθά στην επιδιόρθωση του DNA.

Η συσσωρευμένη βλάβη του DNA είναι ένας σημαντικός οδηγός φυσικής γήρανσης και η κύρια αιτία του καρκίνου.

Η μείωση του επιπέδου NAD+ σε γερασμένο σώμα, σημαίνει ότι το DNA δεν μπορεί να επιδιωρθεί τόσο αποτελεσματικά.

Πρόσφατες έρευνες τόνισαν τις αντιγηραντικές ιδιότητες του NAD+ έχει οδηγήσει σε πολλά συμπληρώματα να πωλούνται on-line, αν και υπάρχει σε μικρές δόσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά της γήρανσης.

Ένα άλλο δυνητικό όφελος του φαρμάκου που έχει διερευνηθεί από τη NASA, η οποία ελπίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο να στείλει αστροναύτες στον Άρη.

Πιστεύουν ότι η προοπτική του NMN θα μπορούσε να προστατεύσει τους αστροναύτες από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας του μακρινού ταξιδιού τους στον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι κλινικές δοκιμές για το φάρμακο NMN αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος στο Νοσοκομείο Brigham της Βοστόνης, των ΗΠA.