Ρομπότ με μάτια σαν της Mona Lisa

Κοιτάζει εσένα. Και εσένα. Και εσένα! Αυτό το ρομπότ έχει μάτια που φαίνεται να σε ακολουθούν σε όλο το δωμάτιο.

Ονομάζεται Transgazer, και σχεδιάστηκε από ερευνητές του Nippon Telegraph and Telephone Corporation στην Ιαπωνία, που πιστεύουν ότι η επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ. Το ρομπότ έχει μια κοίλη σχεδίαση στα μάτια που το κάνει να φαίνεται σαν να σας κοιτάζουν επίμονα, ακόμα και αν δεν στέκεστε ακριβώς μπροστά του.

«Σκεφτήκαμε, γιατί να περιορίζονται σαν τα ανθρώπινα μάτια, τα μάτια των ρομπότ θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά», είπε ο Yuki Kinoshita, ένας από τους δημιουργούς Transgazer του.

Τα ανθρώπινα μάτια δίνουν την εντύπωση ότι κοιτάζουν κάποιον μόνο όταν στην πραγματικότητα το κάνουν. Αν δεν κοιτάμε κάποιον άμεσα, είναι σαφές ότι το βλέμμα μας κατευθύνεται αλλού. Αυτό ισχύει επίσης και για τα μάτια των ρομπότ με ανθρώπινο σχήμα. «Σκεφτήκαμε λοιπόν αντίστροφα και μας ήρθε μια ιδέα κοιτάζοντας καλύτερα τα ανθρώπινα μάτια, να αλλάξουμε το σχήμα τους», είπε ο Kinoshita.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν κοίλα μάτια στο πίσω μέρος του κανονικού κυρτού ματιού του Transgazer. Μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο σε τροχιά​ 180 μοίρες, αλλάζοντας αποτελεσματικά τα μέσα προς τα έξω.

Όταν ο Transgazer χρησιμοποιούσε τα κοίλα μάτια του μέσα σε ένα φάσμα 32 μοιρών, οι εθελοντές είπαν ότι αισθάνθηκαν το ρομπότ να τους κοιτάει. Τα μέλη του ακροατηρίου που παρακολούθησαν το ρομπότ να δίνει μια διάλεξη είπαν ότι ένιωσαν ότι το ρομπότ ήταν πιο προσεκτικό και ότι έδειξε περισσότερη ζεστασιά όταν χρησιμοποιούσε τα κοίλα μάτια του, από ό,τι όταν χρησιμοποιούσε τα κυρτά μάτια του. Η ομάδα παρουσίασε, αυτόν τον μήνα, τον Transgazer στο Conference on Human-Robot Interaction της Βιέννης, στην Αυστρία.

«Το βλέμμα είναι ένα σημαντικό μέρος της ενασχόλησής μας με τα ρομπότ», είπε η Alessandra Sciutti στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. «Παίζοντας με το σχήμα των ματιών ενός ρομπότ είναι δυνατόν να επηρεαστεί σημαντικά η ανθρώπινη αντίληψη της αλληλεπίδρασης», δήλωσε.