Ο Ότζι η μούμια των Άλπεων, «μιλά»

Ο Οτζι, ο άνθρωπος των πάγων, ο οποίος έζησε πριν από 5.000 χρόνια, είναι η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης που καταψύχθηκε στα χιόνια των Άλπεων.

Ο Ότζι βρέθηκε μέσα σε έναν παγετώνα στις Άλπεις το 1991 από κάποιους Γερμανούς τουρίστες. Αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για τη σορό κάποιου ορειβάτη ή κάποιου στρατιώτη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η σορός ήταν τόσο καλοδιατηρημένη που βρέθηκαν ακόμη και αιμοπετάλια τα οποία μοιάζουν πολύ με τα αιμοπετάλια ενός σύγχρονου ανθρώπου.

Δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψη του και μετά από έρευνες με ακτίνες Χ, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι πιθανόν πέθανε από βέλος, του οποίου το σημάδι βρέθηκε στον ώμο του. Αυτή η ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Otzi μάλλον ήταν θύμα πολέμου, δολοφονίας ή ανθρωποθυσίας.

Κάπως έτσι έμοιαζε ο Ότζι σύμφωνα με τους επιστήμονες

Με την πρόοδο της επιστήμης καταφέραμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον άνθρωπο των πάγων, όπως ότι ζύγιζε 50 κιλά και ότι ήταν περίπου 45 ετών, ότι πέθανε την εποχή της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού, και ότι δύο ημέρες πριν τον θάνατό του, είχε φάει τρία διαφορετικά είδη κρέατος.

Σήμερα οι επιστήμονες αφού συγκέντρωσαν διάφορα στοιχεία από τις φωνητικές χορδές στο στομα του κατάφεραν να αναπαράξουν με την βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού την χροιά της φωνής του. «Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι γλώσσα μιλούσε πριν 5.000 χρόνια. Αλλά είμαστε ικανοί να αναπαράγουμε τη χροιά της φωνής του, και ελπίζω και την προσομοίωση του τρόπου που μιλούσε», είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNN o συντονιστής του έργου Φρανσέσκο Αβανζίνι.

Ο Ότζι φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νότιου Τιρόλο κοντά στο Μπολζάνο της Ιταλίας.