Ταξίδι στο παρελθόν

Φτιαγμένο από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το Φασματόμετρο Multi-Object για υπεριώδη εξερεύνηση (MOSFIRE) έχει εγκατασταθεί στο τηλεσκόπιο Keck 1 στο Αστεροσκοπίο W.M. Keck στην κορυφή του Mauna Kea στη Χαβάη. Το MOSFIRE θα αυξήσει την συγκέντρωση δεδομένων στο ήδη πιο παραγωγικό αστεροσκοπίο στον κόσμο.

Το MOSFIRE συγκεντρώνει το φως σε υπέρυθρα μήκη κύματος που είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν αντικείμενα που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αόρατα, όπως τα αστέρια που περιτριγυρίζουν την μαύρη τρύπα στην μέση του Γαλαξία μας. Ακόμη επιτρέπει την παρατήρηση απομακρυσμένων αντικειμένων των οποίων το φώς έχει μετατραπεί σε υπεριώδες από την διαστολή του σύμπαντος.

“To MOSFIRE σχεδιάστηκε για να μελετήσει και τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία”, δήλωσε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας του πανεπιστημίου του UCLA, Ian McLean επικεφαλής του προγράμματος MOSFIRE. “Όταν κοιτάζουμε τους πιο μακρινούς γαλαξίες, δεν τους βλέπουμε στην τωρινή τους μορφή, αλλά όπως ήταν όταν το φώς τους άρχισε να ταξιδεύει προς τα εμάς”.

Αυτό που κάνει το MOSFIRE να ξεχωρίζει είναι η υπερευαίσθητη κάμερά του αλλά και η ικανότητά του να εξερευνεί μέχρι και 46 αντικέιμενα ταυτόχρονα, αλλάζοντας στόχους μέσα σε λίγα λεπτά- πράξη η οποία με άλλα μέσα θα έπερνε από μια έως δύο μέρες. Μερικοί από τους γαλαξίες που οι ερευνητές μελετούν σχηματίστηκαν πριν 10 δισεκατομμύρια έτη, μόνο λίγα δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να κοιτάξουν πίσω στο χρόνο όταν σχηματίστηκαν μερικοί από τους πρώτους γαλαξίες. Τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την μεγάλης κλίμακας δομή του σύμπαντος.

Δέσμες φωτός που συλλέχθηκαν από το τηλεσκόπιο Keck 1 τροφοδοτήθηκαν στο MOSFIRE για πρώτη φορά στις 4 Απριλίου 2012.