Η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου είναι στο Άργος;

Κοντά στην πόλη του Άργους, βρίσκεται η πυραμίδα του Ελληνικού, η οποία στέκει πάνω σε έναν αρχαίο δρόμο που κάποτε ένωνε το Άργος με την Τεγέα.

Το συγκεκριμένο κτίσμα που βρίσκεται 9 χλμ περίπου νοτιοδυτικά της πόλης , πήρε το όνομα του εξαιτίας της χαρακτηριστικής μορφής του που μοιάζει με πυραμίδα. Δεν είναι σίγουρο πότε κτίστηκε, ωστόσο σύμφωνα με τη πιο διαδεδομένη εκτίμηση ανεγέρθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Άλλοι ερευνητές που χρησιμοποιούν νέες μεθόδους πιστεύουν πως το κτίσμα είναι συνομήλικο, ίσως και παλαιότερο από τις Αιγυπτιακές πυραμίδες.

Το 1991 η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ιωάννη Λυριτζή, διεξήγαγε έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν πως ηλικία του  κτίσματος  τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. αντί του μόλις 3ου-4ου αιώνα π.Χ.  Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προς το παρόν δεν έχουν γίνει αποδεκτά.

Η πυραμίδα είναι χτισμένη ογκώδεις σκληρούς γκρίζους ασβεστόλιθους που υπήρχαν στην περιοχή. Έχει σχήμα πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του, οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα με συνολικές διαστάσεις 7,03 Χ 9,07μ.

Στην ανατολική πλευρά της πυραμίδας βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Απ’ αυτήν ξεκινά ένας στενόμακρος διάδρομος που οδηγεί σε μία μικρότερη πύλη που είναι ανοιγμένη στο νότιο τοίχο του κεντρικού τετράγωνου δωματίου πλευράς 7μ. περίπου.

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ίσως να ήταν κάποιο ταφικό μνημείο αν και σύμφωνα  με την επίσημη εκδοχή του Υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται απλά για ένα οχυρό.

Ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) στο έργο του Ἑλλάδος περιήγησις στο δεύτερο βιβλίο, Κορινθιακά (XXV, 7), αναφέρεται σε πυραμιδοειδές οικοδόμημα, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό πρόκειται για την πυραμίδα του Ελληνικού ή τη γειτονική Πυραμίδα του Λυγουριού:

«Δεξιά καθώς κανείς πηγαίνει από το Αργος προς την Επιδαυρία υπάρχει οικοδόμημα που μοιάζει πολύ με πυραμίδα και έχει απεικονισμένες ανάγλυφες ασπίδες του σχήματος των αργολικών ασπίδων. Αυτού είχε πολεμήσει ο Προίτος εναντίον του Ακρισίου για την βασιλεία, και λένε πως ο αγώνας έληξε ισόπαλος και γι’ αυτό αργότερα συμφιλιώθηκαν, αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπόρεσε να πετύχει αποφασιστική νίκη. Λένε πως τότε πρώτη φορά συγκρούστηκαν οπλισμένοι με ασπίδες και οι ίδιοι και το στράτευμά τους. Για όσους εκατέρωθεν έπεσαν, επειδή ήταν συμπολίτες και συγγενείς, έγινε σ’ αυτό το μέρος κοινός τάφος». (Μετάφραση Νικολάου Παπαχατζή.

Δείτε το βίντεο με την πυραμίδα