Αρχαία γλώσσα κινδυνεύει

Σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Σουηδίας που περιβάλλεται από βουνά, κοιλάδες και πυκνά δάση, η κοινότητα του Alvdalen προσπαθεί  απεγνωσμένα να διατηρήσει τη μοναδική κληρονομιά της, τη γλώσσα της.

Το Alvdalen  βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα στα σουηδικά δάση και τα βουνά. Εξαιτίας της απομόνωσης τους οι κάτοικοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους,  ο οποίος στη Σουηδία θεωρείται πολύ παραδοσιακός και ξεπερασμένος.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, η πόλη των περίπου 1.800 κάτοικων μιλούσε  μια γλώσσα που ονομάζεται Elfdalian, η οποία πιστεύεται πως είναι η πιο κοντινή απόγονος των παλαιών Νορβηγικών, δηλαδή της  γλώσσας που μιλούσαν οι Βίκινγκς.  Η όμορφη και πολύπλοκη γλώσσα, ηχητικά μπορεί να παρομοιαστεί με τις φανταστικές γλώσσες που ακούγονται στη ταινία “Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών” ή στη σειρά “Game of Thrones ”

Μπορείτε να ακούσετε τη γλώσσα στο παρακάτω βίντεο:

Όπως συνέβη και με άλλα απομονωμένα μέρη του κόσμου, η πρόοδος της τεχνολογίας κατάφερε ξεπεράσει τα φυσικά εμπόδια  που προστάτευαν το Alvdalen για αιώνες από την αλλαγή. Ο Guus Kroonen, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής των σκανδιναβικών μελετών και γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, λέει πως η αρχαία γλώσσα Elfdalian άρχισε να δίνει τη θέση της στη σύγχρονη σουηδική.

«Ομιλητές της γλώσσας  στιγματίζονταν, και τα παιδιά αποθαρρύνονταν από το να την χρησιμοποιούν  στο σχολείο»  αναφέρει ο  Kroonen.  «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ομιλητές της γλώσσας να μειωθούν, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις,  λιγότεροι από 2.500 άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα Elfdalian. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, λιγότερα από 60 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 μιλούν τη γλώσσα άπταιστα.

Η τοπική κοινότητα όμως,  δεν πρόκειται να αφήσει την μοναδική γέφυρα που την ενώνει το παρελθόν να καταρρεύσει χωρίς μάχη. Νωρίτερα αυτό το έτος πάρθηκαν μέτρα προκειμένου να σωθεί η γλώσσα. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία ενός σχολείου που θα ειδικεύεται στη εκμάθηση της γλώσσας. Επίσης σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο γίνονται προσπάθειες ώστε η  γλώσσα  Elfdalian να αναγνωριστεί από τη Σουηδική κυβέρνηση ως ξεχωριστή.  Αν γίνει τελικά κάτι τέτοιο τότε η πόλη θα μπορούσε να ζητήσει  οικονομική βοήθεια από το κράτος  να για να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προσπάθειες διδασκαλίας της γλώσσας.