Δηλητήριο αράχνης περιορίζει τη βλάβη μετά από εγκεφαλικά επεισόδια

Το δηλητήριο μιας από τις πλέον θανατηφόρες αράχνες της  Αυστραλίας θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για τη δημιουργία του πρώτου φαρμάκου που θα προστατεύει τον άνθρωπο από βλάβες εγκεφάλου που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και Μόνας ανακάλυψαν  μετά από πειράματα που έκαναν σε αρουραίους, πως η πρωτεΐνη Hi1a που βρίσκεται σε τοξικό δηλητήριο αράχνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών στα κύτταρα του εγκεφάλου  που γίνονται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για την αράχνη Hadronyche ifensa, το δηλητήριο της οποίας μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά. Παρά το γεγονός πως το δηλητήριο είναι επικίνδυνο, η πρωτεΐνη από μόνη της δεν είναι. Η Hi1a  «μπλοκάρει» ορισμένους διαύλους ιόντων νατρίου που λέγονται ASIC1a, οι οποίοι υπάρχουν στα κύτταρα του εγκεφάλου. Οι δίαυλοι αυτοί αντιδρούν έντονα στις βιοχημικές αλλαγές που προκαλούνται όταν διακοπεί η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο (δηλαδή όταν υπάρξει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο), με συνέπεια να αναπτύσσονται σοβαρές βλάβες στα κύτταρά του.

Η ερευνητές που εντόπισαν τυχαία την πρωτεΐνη καθώς ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου, αναφέρουν πως η χορήγηση της Hi1a σε ασθενή  2 ώρες μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να περιορίσει τις εγκεφαλικές βλάβες από αυτό κατά 80%. Αν η χορήγηση γίνεται 8 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο η  εγκεφαλική βλάβη περιορίζεται σε ποσοστό 65%.

«Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε έναν τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας  δρ Γκλεν Κινγκ.

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη διετία.