Έλεγχος του εγκεφάλου προβλέπει το ποιοι θα μπλέξουν με τα ναρκωτικά

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν νέο τρόπο για να εντοπίζουν άτομα τα οποία στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάχρηση ναρκωτικών στην ηλικία των 16 ετών, μπορεί να προβλεφθεί από την ηλικία των 14 ετών εάν γίνεται έλεγχος του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές τεχνικές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μεταξύ των ήταν και ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, παρακολούθησαν 144 εφήβους ηλικίας από 14 έως 16 ετών. Οι έφηβοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο παρορμητικοί ήταν, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους. Μετά την εξέταση, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (ιδίως ο τρόπος που ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στην προοπτική μιας απόλαυσης), ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με μια εξήγηση, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά, είναι όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα και παίρνουν μικρότερη απόλαυση από παραδοσιακές ανταμοιβές όπως η απόκτηση χρημάτων.

Η τάση για λιγότερο συμβατικές ‘απολαύσεις’ όπως τα ναρκωτικά αφήνει ένα «αποτύπωμα» στον εγκέφαλό τους, πράγμα που επιτρέπει να γίνει πρόβλεψη -εν μέρει τουλάχιστον- για το ποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν στα ναρκωτικά.

Ο επικεφαλής της μελέτης Μπράιαν Κνούτσον, δήλωσε πως η μέθοδος χρειάζεται βελτίωση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως ίσως στο μέλλον θα μπορούμε όχι μόνο να προβλέπουμε την κατάχρηση ναρκωτικών αλλά και να κατανοούμε το γιατί αυτή συμβαίνει.