Το τσάι προστατεύει από την άνοια

Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε μια περίοδο 10 ετών.

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού προσφέρει κάποια προστασία ενάντια στην εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, διαπίστωσαν οι ερευνητές που αναφέρουν πως εκείνοι που πίνουν μια κούπα τσάι την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 35%, ενώ εκείνοι που πίνουν τσάι 3 φορές την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 64%.

Επιστήμονες από το εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, παρακολούθησαν επί επτά χρόνια, 957 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών, υποβάλλοντάς τους κάθε 2 χρόνια σε τεστ νοητικών ικανοτήτων. Εκείνοι που έπιναν τσάι είχαν 50 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κατά την περίοδο αυτή από εκείνους που το απέφευγαν.

Συστατικά όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φενγκ Λέι, από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του NUS δήλωσε πως τα μακροπρόθεσμα οφέλη του τσαγιού πηγάζουν από τα βιοενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, στα φύλλα του. «Τα συστατικά αυτά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση», είπε.

Τα οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού είναι ακόμη μεγαλύτερα σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ, καθώς ο κίνδυνος τους έπεσε κατακόρυφα κατά 86 τοις εκατό.