Το φτέρνισμα μας βοηθάει να κάνουμε ένα “restart” στον οργανισμό μας

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια όταν η μύτη μας ερεθίζεται, οι δυνάμεις πίεσης επαναφέρουν το βιολογικό περιβάλλον της ρινικής κοιλότητας, ώστε να μπορεί και πάλι να παγιδέψει σωματίδια.

Οι επιστήμονες συγκρίνουν το φτέρνισμα, μια ακούσια επαναφορά του συστήματος των αισθήσεων της μύτης​, με τη περίφημη μπλε οθόνη των Microsoft Windows.

Ο καθηγητής Noam Cohen του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και οι συνεργάτες του, μελέτησαν πώς τα κύτταρα από τη μύτη των ποντικιών, τα οποία αναπτύχθηκαν σε εκκολαπτήρια, καθαρίζουν τη βλέννα. Εξέτασαν πώς αυτά τα κύτταρα ανταποκρίθηκαν σε μια προσομοίωση φτερνίσματος με την ανάλυση των βιοχημικών αντιδράσεων των κυττάρων.

Τα πειράματα επαναλήφθηκαν σε ανθρώπινους ρινικούς ιστούς που είχαν αφαιρεθεί από ασθενείς με και χωρίς ιγμορίτιδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα από ασθενείς με ιγμορίτιδα δεν ανταποκρίνονταν στο φτέρνισμα με τον ίδιο τρόπο όπως τα φυσιολογικά ρινικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον Cohen, άτομα με ιγμορίτιδα μπορεί να φτερνίζονται πιο συχνά, γιατί το ρινικό τους περιβάλλον δεν έχει καθαριστεί σωστά, ή είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

“Ενώ η ιγμορίτιδα σπάνια οδηγεί στο θάνατο, έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα ζωής, με την πλειοψηφία των συμπτωμάτων να προέρχονται από κακή κάθαρση της μύτης από βλέννα”, λέει ο Cohen. “Με την κατανόηση της διαδικασίας με την οποία οι ασθενείς με παραρρινοκολπίτιδα δεν μπορούν να καθαρίζουν καλά τη βλέννα από τη μύτη και τα ιγμόρειά τους, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές για την αντιστάθμιση των φαινομένοων αυτών και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους”.