Ο μύθος για τα τρόφιμα διαψεύδεται

Όλοι μας γνωρίζουμε για αυτόν τον κανόνα: η λιχουδιά σας πέφτει στο πάτωμα, γρήγορα τη σηκώνετε, προσποιείστε ότι τίποτα δεν έχει συμβεί και συνεχίζετε να την απολαμβάνετε. Ωστόσο, η ιδέα ότι χρειάζεται λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα για να μολυνθεί το φαγητό, δε θα μπορούσε να είναι παρά αναληθής, σύμφωνα με τον επιστήμονα τροφίμων Paul Dawson του Πανεπιστημίου Clemson, στις ΗΠΑ.

“Στην περίπτωση του κανόνα των 5 δευτερολέπτων βρήκαμε ότι τα βακτήρια μεταφέρθηκαν, από το τραπέζι και το πάτωμα, στο φαγητό μέσα σε 5 δευτερόλεπτα,” είπε ο Dawson σε μια δήλωση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Applied Microbiology. “Αυτό γιατί, ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων δεν είναι ένας ακριβής οδηγός, όταν έχουμε να κάνουμε με φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα και επρόκειτο να το φάμε.”

Στην έρευνά του, διαπίστωσε ότι η σαλμονέλα και άλλα βακτηρίδια μπορούν να επιζήσουν μέχρι και 4 εβδομάδες σε στεγνές επιφάνειες και να μεταφέρονται στα τρόφιμα αμέσως μετά την επαφή τους. Με άλλα λόγια, αν το φαγητό σας ακουμπήσει το έδαφος, δεν θα πρέπει στη συνέχεια, να το ακουμπήσετε στη γλώσσα σας.

Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, τα τρόφιμα που επέλεξε ο Dawson, ήταν σάντουιτς που πέφτουν σε κεραμίδια, σε ξύλα και σε χαλιά που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα. Τα σάντουιτς συνέλεξαν στην επιφάνειά τους από 150 έως 8.000 βακτήρια. Όταν τα σάντουιτς ακουμπούσαν τις επιφάνειες για ένα ολόκληρο λεπτό, βρέθηκαν 10 φορές περισσότερα βακτήρια.

Ωστόσο, ο Δρ Paul Pottinger, ένας ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι δεν είναι τα δευτερόλεπτα που μετράνε, αλλά η τοποθεσία που πέφτει το φαγητό. “Τρώγοντας ένα κουλούρι που έπεσε στο πεζοδρόμιο είναι πιθανό πιο ασφαλές, επειδή το πεζοδρόμιο είναι πιο καθαρό από το πάτωμα της κουζίνας σε σχέση με τα είδη βακτηρίων που βρίσκονται εκεί,” εξήγησε σε ένα δελτίο Τύπου. Παρομοίως, και τα μπάνια θα πρέπει να θεωρούνται απαγορευτικά.

Ο Dawson κατέληξε μετά από πολλά πειράματα ότι βουτώντας το φαγητό μας μέσα σε μια σως μαζί με άλλους ανθρώπους είναι ένας ακόμα τρόπος να εξαπλωθούν μικρόβια. Αν και δεν είναι σίγουρο οτι θα καταλήξει σε ασθένεια ο Dawson είπε “Είναι σαν να φιλάς κάποιον στο στόμα, και όχι σαν ένα απλό φιλί στο μάγουλο”.