Οι αράχνες τρώνε περισσότερο από ό,τι η ανθρωπότητα

Οι αράχνες καταναλώνουν κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο έναν τεράστιο αριθμό εντόμων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μπορεί να φαίνονται μικρές στο μάτι, όπως φαίνεται όμως είναι από τους πιο αχόρταγους κυνηγούς στη φύση: οι αράχνες όλου του κόσμου καταναλώνουν κάθε χρόνο 400 με 800 εκατομμύρια τόνους εντόμων και άλλων ασπονδύλων βοηθόντας έτσι στη μείωση του αριθμού των επιβλαβών, για την υγεία και τις καλλιέργειες, εντόμων.

“Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί η εκτίμηση που έχει η κοινή γνώμη για τον ρόλο των αρθρόποδων”, σημείωσαν οι επιστήμονες.

Συγκριτικά, ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός καταναλώνει γύρω στους 400 εκατομμύρια τόνους κρέατος και ψαριών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Οι ερευνητές,οι οποίοι για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους μελέτησαν στοιχεία απο 65 άλλες έρευνες, πιστεύουν πως ο πληθυσμός των αραχνών παγκοσμίως φτάνει τα 25 εκατομμύρια τόνους. Τα ζώα αυτά ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, όμως oι περισσότερες ζουν στα δάση, τα λιβάδια και τους θαμνότοπους και ακολουθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι έρημοι, τα αστικά περιβάλλοντα και η τούνδρα. . Υπάρχουν περίπου 45.000 είδη αραχνών.

Κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι από τη συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνουν οι αράχνες, το 95% αναλογεί στις αράχνες των δασών. Αυτό σημαίνει πως η προστασία των δασών είναι σημαντική για την προστασία του ανθρώπου από επιβλαβή έντομα.