Οι ψηφοφόροι προτιμούν τους ικανούς

Πακτωλοί χρημάτων ίσως να ξοδεύονται εντελώς χωρίς λόγο στις προεκλογικές εκστρατείες, για να προβάλουν οι πολιτικοί το μήνυμα τους.

Μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Princeton στις ΗΠΑ δείχνει ότι τουλάχιστον 7 στους 10 υποψήφιους που εκλέγονται είναι εκείνοι που έχουν το πιο πειστικό παρουσιαστικό.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα να επιλέξουν ανάμεσα σε όλους του υποψηφίους για τη γερουσία και τη βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 2000-2004 και να υποδείξουν εκείνους που έκριναν οι ίδιοι ως ικανούς, ελκυστικούς αξιόπιστους και ευγενικούς με βάση την εμφάνιση.

Στο 70% των περιπτώσεων αποδείχτηκε ότι οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν ως «ικανοί» ήταν και εκείνοι που είχαν εκλεγεί πραγματικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υποσυνείδητα κρίνουμε τα άτομα που έχουν γωνιώδη πρόσωπα και «θεληματικό» σαγόνι ως ικανά, ενώ τα άτομα με στρογγυλά, παιδικά πρόσωπα, μικρή μύτη και μεγάλα μάτια τα θεωρούμε αφελή, συμπαθητικά και φιλικά – όχι όμως ικανά στην πολιτική. Πιθανόν αυτό κάνει τη διαφορά για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.