Οι τίγρεις στο χείλος της εξαφάνισης

Τίγρεις και άνθρωποι προσπαθούν να συνυπάρξουν, αλλά θα μπορέσουμε να σώσουμε αυτό το είδος υπό εξαφάνιση;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός της άγριας τίγρης έχει μειωθεί σε κάτω από 3.000, δηλαδή λιγότερο από το 3% από αυτό που ήταν πριν από 100 χρόνια. Από τη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση, όλες οι υποκατηγορίες της τίγρης θεωρούνται απειλούμενες: από τις 8 υποκατηγορίες τίγρης, οι 3 έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 60 χρόνια. Η τίγρης του Μπαλί εξαφανίστηκε στη δεκαετία του 1930, η τίγρης της Κασπίας στη δεκαετία του 1970 και η τίγρη της Ιάβας ακολούθησε στη δεκαετία του 1980.

«Εκτός και αν πατάξουμε πραγματικά την παράνομη διακίνηση και τους λαθροκυνηγούς, οι τίγρεις στην άγρια ​​φύση έχουν πολύ μικρή πιθανότητα επιβίωσης», δήλωσε ο Sybille Klenzendorf, διευθυντής του προγράμματος διατήρησης του World Wildlife Fund.

Το μέλλον για αυτό το είδος στο φυσικό του περιβάλλον είναι επισφαλές. Το ποσοστό του πληθυσμού της τίγρης στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία είναι 40% μικρότερο σε σχέση με αυτό του 1951, ενώ καταλαμβάνει το μόλις 7% της περιοχής που ζούσε.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην καταστροφή των οικοτόπων, η οποία αναγκάζει αυτά τα μεγαλοπρεπή ζώα σε μικρά, απομονωμένα νησιά, τα οποία συχνά περιβάλλονται από  ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό οδηγεί τις τίγρεις σε επιθέσεις κατά ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, και κατά συνέπεια τους ανθρώπους στο να τις κυνηγούν και να τις σκοτώνουν. Επιπλέον οι λαθροκυνηγοί συνεχίζουν να τοποθετούν παγίδες για να σκοτώσουν τίγρεις των οποίων πουλούν το αίμα και το δέρμα. Τα οστά μιας τίγρης, για παράδειγμα, είναι αξίας έως και  600 ευρώ ανά κιλό και το αίμα 80 ευρώ το μπουκάλι.

Πολλές τίγρεις, όπως αυτές του Νεπάλ, για να αποφύγουν την επαφή με τους ανθρώπους κυκλοφορούν μόνο νύχτα. Μια διετής έρευνα η οποία χρησιμοποίησε πάνω από 70 κάμερες κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Νεπάλ, έδειξε πως αυτά τα ζώα προσπαθούν να συνυπάρξουν με τους ανθρώπους. Παρόλο που το πάρκο αυτό είναι το μεγαλύτερο για τις τίγρεις του Νεπάλ, υπολογίζεται ότι ζούν μόνο 125 τέτοιες τίγρεις εκεί και στις γύρω περιοχές.