Οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη;

Φαίνεται πως ναι … τουλάχιστον όσον αφορά τη «συναισθηματική μνήμη», η οποία σχετίζεται με τα γεγονότα που συνοδεύονται από ισχυρά συναισθήματα. Να γιατί οι γυναίκες θυμούνται καλύτερα την ημερομηνία του γάμου τους!

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Turhan Canli αποκάλυψε, το 2002, ένα εκπληκτικό φαινόμενο: Στη θέα μιας σειράς εικόνων περισσότερο ή λιγότερο συγκλονιστικών (πρόσωπα που κλαίνε, πτώματα…) ο εγκέφαλος των γυναικών διεγείρεται περισσότερο απ’ ότι ο εγκέφαλος των ανδρών! Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο «γυναικείος» εγκέφαλος είναι καλύτερα οργανωμένος ως προς την καταγραφή των συναισθημάτων.

Οι γυναίκες θυμούνται πιο εύκολα γεγονότα που συνοδέυονται απο ισχυρά συναισθήματα, όπως ο γάμος τους

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: τρεις εβδομάδες αργότερα, τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν αιφνιδιαστικά σ’ ένα τεστ μνήμης, όπου τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν τις έντονες εικόνες που είχαν δει την προηγούμενη φορά σε διάφορες παρεμφερείς φωτογραφίες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες θυμούνταν καλύτερα αυτές τις παραστάσεις. Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα… τουλάχιστον ως ένα βαθμό, καθώς η συναισθηματική μνήμη εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε ατόμου.