Υπάρχουν αφροδισιακά;

Σε όλους τους πολιτισμούς και από καταβολής κόσμου, οι άντρες και οι γυναίκες αναζητούν στη φύση ουσίες με αφροδισιακές ιδιότητες.

Όρχεις ταύρου, στρείδια, σπαράγγια, μπανάνες, ρίζες μανδραγόρα… ό,τι μοιάζει λίγο ή πολύ και μας θυμίζει το σχήμα του ανδρικού ή του γυναικείου φύλου έχει κάποια στιγμή θεωρηθεί ερωτικό έδεσμα, χωρίς ωστόσο να διεγείρει τίποτε άλλο εκτός από τη φαντασία.

Η πιπερόριζα ξυπνά τη σεξουαλική επιθυμία στα… ζώα

Εν πάση περιπτώσει, τίποτε δεν αποδεικνύει το αντίθετο. Όσο για το αλκοόλ, την κοκαΐνη και τη μαριχουάνα… αυτές οι ουσίες αίρουν τις αναστολές κατά ένα γενικευμένο τρόπο, και επιπλέον, ειδικά στον έρωτα, έχουν ορισμένες αρνητικές συνέπειες τις οποίες ίσως κληθούμε να πληρώσουμε: σε υψηλές δόσεις προκαλούν προβλήματα στύσης στον άντρα και ύγρανσης στη γυναίκα. Ωστόσο, ορισμένα φυτά θα μπορούσαν να έχουν πραγματικά αφροδισιακά αποτελέσματα: η πιπερόριζα, η ρίζα του τζίνσεγκ, η πασιφλόρα.

Η επιστήμη έχει μόλις αρχίσει να διερευνά το θέμα και διαθέτει ήδη αποδείξεις ότι ορισμένα φυτά ξυπνούν την σεξουαλική επιθυμία… των ζώων στα εργαστήρια – και μάλιστα μόνο των αρσενικών. Όσο για τον άνθρωπο, απομένει να επαληθευθούν τα αποτελέσματα τους στους άντρες και στις γυναίκες.