Αρχαία εξημερωμένα φυτά κυριαρχούν στον Αμαζόνιο

Αφότου οι Ευρωπαίοι έφεραν την ευλογιά και άλλες ιδιαίτερα μολυσματικές ασθένειες στον Αμαζόνιο τον 15ο και 16ο αιώνα, εκατομμύρια ιθαγενείς πέθαναν. Ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους χάθηκε, αλλά δεν εξαφανίστηκε εντελώς, καθώς άφησε πίσω του μια καταπράσινη κληρονομιά.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί φαίνεται πως άφησαν το στίγμα τους στον Αμαζόνιο αφού σύμφωνα με τους ερευνητές τα εξημερωμένα είδη καρποφόρων δέντρων είναι πέντε φορές πιο πιθανό να υπερεκπροσωπούνται στη βιοποικιλότητα της περιοχής σε σχέση με μη εξημερωμένα δέντρα.

Οι προκολομβιανοί άνθρωποι άρχισαν να εξημερώνουν φυτά στα τεράστια δάση του Αμαζονίου τουλάχιστον πριν από 8.000 χρόνια, και οι απόγονοι τους συνεχίζουν να καλλιεργούν πολλά είδη σήμερα. Τα εξημερωμένα αυτά φυτά είναι πολύ πιο άφθονα σε περιοχές όπου βρίσκονταν ανθρώπινοι πληθυσμοί πριν από την άφιξη των ευρωπαίων κατακτητών.

Προκειμένου να πάρουν μια ιδέα για την ποικιλομορφία του δάσους του Αμαζονίου, ο οικολόγος Hans ter Steege και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν μια τεράστια βάση δεδομένων από προηγούμενες έρευνες  που έγιναν στο παρελθόν.  Η ομάδα συνέταξε μια λίστα από 85είδη για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις εξημέρωσης, όπως για παράδειγμα οι μεγάλοι καρποί. Μετά από έρευνα σε μια αρκετά μεγάλη έκταση στον  Αμαζόνιο, διαπιστώθηκε πως  20 από τα 85 εξημερωμένα είδη ήταν «υπερκυρίαρχα».

Ανθρώπινη παρέμβαση

Για να διαπιστώσουν το αν οι άνθρωποι έβαλαν το χέρι τους ώστε αυτά τα είδη να γίνουν κυρίαρχα, η ομάδα έλεγξε την αφθονία αυτών των φυτών γύρω από τις περιοχές  όπου υπήρχαν ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο παρελθόν, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.  Αυτό που προέκυψε είναι πως αυτά τα φυτά στις συγκεκριμένες περιοχές ήταν πολύ κοινά.

Η σύνδεση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη στο κομμάτι του Αμαζονίου που βρίσκεται εντός της Βολιβίας, με τα εξημερωμένα δέντρα να αντιστοιχούν στο 61% της ποικιλότητας δέντρων.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα εξημερωμένα είδη εξαπλώθηκαν επειδή επιζούν και αναπαράγονται σχετικά εύκολα στο περιβάλλον της ζούγκλας.