Το αλκοόλ «γερνάει» τις αρτηρίες μας

Έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μάλλον ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όταν όμως η κατανάλωση αλκοόλ φτάσει σε σημείο υπερβολής, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ επί χρόνια μπορεί να γεράσει πρόωρα τις αρτηρίες ιδίως των ανδρών, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στην έρευνα στην οποία επικεφαλής ήταν ο επιδημιολόγος Ντάραγκ Ο’Νιλ, πήραν μέρος 3.900 άτομα (σχεδόν τα τρία τέταρτα άνδρες), που έπιναν για διάστημα 25 ετών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας εξαιτίας της χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ, είναι πολύ μεγαλύτερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες

Από την μελέτη των στοιχείων προέκυψε πως η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ επηρέασε αρνητικά την ελαστικότητα των αρτηριών. Αυτό είχε σαν συνέπεια η κυκλοφορία του αίματος να γίνει πιο δύσκολη. Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος κτλ.

H Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση ορίζει ως μέτρια κατανάλωση τα ένα δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα για τους άνδρες και το ένα για τις γυναίκες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όσο αυξάνει η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εξάρτησης από αυτό.

Ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου το αλκοόλ επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρτηριών παραμένει ασαφής.