Ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική.

Ο οργανισμός αναγνώρισε επίσημα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την περιοχή της ηπειρωτικής Ανταρκτικής: στις 24 Μαρτίου 2015, όταν το καλοκαίρι τέλειωνε στο νότιο ημισφαίριο, ο υδράργυρος έφτασε τους 17,5 βαθμούς Κελσίου.  Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, που σημαίνει οπουδήποτε κάτω από τους 60 βαθμούς γεωγραφικού πλάτους, ήταν ελαφρώς θερμότερη, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου.

Η Ανταρκτική και η Αρκτική δεν έχουν επαρκή κάλυψη όσον αφορά τις παρατηρήσεις των καιρικών συνθηκών και τις προβλέψεις του καιρού, παρόλο που και οι δύο ήπειροι παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος και των ρευμάτων των ωκεανών, καθώς και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο έλεγχος της μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας θα βοηθήσει να διαμορφωθεί μια πιο λεπτομερής εικόνα του κλίματος στις σημαντικές αυτές περιοχές.

Το Αρχείο Ακραίου Καιρού και Κλίματος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού είναι επιφορτισμένο με την καταγραφή των αλλαγών στις άκρες της Ανταρκτικής, καθώς παγωμένα κομμάτια της ηπείρου δείχνουν ανησυχητικά σημάδια τήξης και αποκόλλησης.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ οπουδήποτε στον πλανήτη καταγράφηκε επίσης στην Ανταρκτική: -89.2° Κελσίου στον σταθμό Βαστόκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, την 21η Ιουλίου 1983, στην κεντρική Ανταρκτική.