Θέλετε να χάσετε βάρος; Φάτε σοκολάτα και πιείτε κρασί

Μοιάζει με το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε όμως είναι αλήθεια. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να τρώτε περισσότερη σοκολάτα και να πίνετε κρασί.

Ο Tim Spector,  επιστήμονας και συγγραφέας  από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε πως οι περισσότερες δίαιτες σήμερα αποτυγχάνουν επειδή αγνοούν έναν βασικό παράγοντα: τα μικρόβια στο έντερο.

Μιλώντας πρόσφατα σε ένα συνέδριο, ο Spector υποστήριξε πως κάθε άτομο έχει ένα διαφορετικό σύνολο μικροβίων στο έντερό του, και αυτά μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μας – συμπεριλαμβανομένου και του πόσο ζυγίζουμε. Ο ίδιος υποστηρίζει πως υπάρχουν περίπου 2 κιλά μικροβίων στο έντερο του μέσου ανθρώπου, και ότι τα μικρόβια στο σώμα ξεπερνούν σε αριθμό τα δικά μας κύτταρα κατά αναλογία 10 προς ένα.

Οι σύγχρονες δίαιτες οι οποίες προτρέπουν σε σχολαστικό έλεγχο των θερμίδων ή την  πλήρη εξάλειψη μίας ομάδας ή και περισσότερων ομάδων τροφίμων, δεν βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος επειδή αγνοούν το ζωτικό ρόλο που παίζουν τα μικρόβια του εντέρου. Επίσης, ο συνεχής έλεγχος των θερμίδων είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα επειδή μελέτες δείχνουν ότι οι θερμίδες από ένα είδος των τροφίμου θα έχουν μια εντελώς διαφορετική επίδραση στο βάρος από τις θερμίδες ενός άλλου.

Τι θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού κάποιου που θέλει να χάσει βάρος; Ο καθηγητής Spector συνιστά σοκολάτα, κρασί, καφέ και τυρί. Όλες αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, βοηθώντας σας με τον τρόπο αυτόν να μείνετε αδύνατοι και υγιείς.

Κάποιες από τις τροφές αυτές σας παρέχουν ωφέλιμα βακτήρια και άλλες παρέχουν στα «καλά» αυτά μικρόβια την τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιάσουν, όπως π.χ. πολυφαινόλες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μικρόβια του εντέρου ωφέλιμα, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και επεξεργασμένων τροφών, που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.