Το σχήμα του εγκεφάλου αλλάζει στο διάστημα

Η παραμονή στο διάστημα ασκεί σημαντικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πού οφείλονται και τι σημαίνουν.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη δημοσίευση μελέτης σύμφωνα με την οποία η παραμονή στο διάστημα αλλάζει το ανθρώπινο DNA. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έφτασε στο συμπέρασμα ότι το σχήμα των εγκεφάλων των αστροναυτών φαίνεται να αλλάζει από τα ταξίδια, καθώς αυτοί συμπιέζονται ή  επεκτείνονται ανάλογα με το χρόνο που περνούν στο διάστημα.

Στη έρευνα στην οποία επικεφαλής ήταν καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας Ρέιτσελ Σίντλερ , πήραν μέρος 12 αστροναύτες που ήταν μέλη των πληρωμάτων των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, καθώς και 14 άλλα άτομα  που πέρασαν ένα εξάμηνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Σίντλερ και η ομάδα της αφού μελέτησαν τα εγκεφαλογραφήματα  των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν πως η συρρίκνωση της φαιάς ουσίας οφείλεται στην ανακατανομή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο διάστημα λόγω έλλειψης βαρύτητας. Η αύξηση της φαιάς ουσίας από την άλλη μεριά οφείλεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, ο οποίος προσαρμόζεται σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η μελέτη αυτή θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της, καθώς λαμβάνει υπόψη της όχι απλώς και μόνο τις συνέπειες που μπορούν να έχουν τα ταξίδια στο διάστημα στον άνθρωπο, αλλά συγκεκριμένα στις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το αφιλόξενο διαστημικό περιβάλλον στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο μέλλον αναμένονται νέες μελέτες για τις επιπτώσεις στον γνωσιακό τομέα και εκείνον της πνευματικής απόδοσης από τα ταξίδια στο διάστημα.