Οι επιστήμονες μελετούν τεράστιο κρατήρα στη Σιβηρία

Γνωστός ως πύλη για τον κάτω κόσμο, ο κρατήρας Batagaika που βρίσκεται στη Σιβηρία, έχει κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς επεκτείνεται συνεχώς.

Βρισκόμενος στο βόρειο τμήμα της Γιακουτίας, ο κρατήρας  ο οποίος έχει βάθος 122 μέτρα, είναι πηγή παραγωγής θεωριών συνωμοσίας καθώς ορισμένοι πιστεύουν πως η δημιουργία και η επέκταση του  οφείλεται στους εξωγήινους. Σχηματίστηκε τη δεκαετία του ’60 και έκτοτε μεγαλώνει κάθε έτος κατά 18 μέτρα . Πέρα από αυτόν τον κρατήρα, στην περιοχή υπάρχουν άλλοι επτά κρατήρες οι οποίοι είναι επίσης μεγάλοι σε μέγεθος.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η αιτία για την δημιουργία αυτών των κρατήρων είναι το λιώσιμο στρωμάτων  πάγου  που βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Το λιώσιμο των πάγων σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πολλοί μάλιστα αντιμετωπίζουν αυτούς τους κρατήρες  ως ανωμαλία και ως σημάδι χειρότερων καταστάσεων που έρχονται.

«Το φαινόμενο είναι παρεμφερές με μια έκρηξη ηφαιστείου. Με το λιώσιμο των πάγων, απελευθερώνεται μεθάνιο το οποίο συσσωρεύει πίεση και οδηγεί σε έκρηξη, δημιουργώντας τον κρατήρα» δηλώνει επιστήμονας που μελετά τους κρατήρες. «Όταν δημιουργούνται είναι άδειοι και σιγά-σιγά γεμίζουν με νέρο, με αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια να μετατρέπονται σε λίμνες και να καθίσταται δύσκολη η μελέτη τους» συμπληρώνει.

Το φαινόμενο προσφέρει στους ερευνητές εξαιρετικές προοπτικές μελέτης της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια, αλλά οι σημερινοί κάτοικοι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν τόσο ψύχραιμα. Πολλοί ντόπιοι μάλιστα δηλώνουν ότι δεν πλησιάζουν τον κρατήρα για κανέναν λόγο.