Ποιο υλικό είναι το πιο μαύρο που υπάρχει;

Αληθεύει ότι, στην πραγματικότητα, το μαύρο δεν είναι χρώμα; Ποιο υλικό στον κόσμο είναι το πιο μαύρο;

Το μαύρο και το άσπρο όντως δεν είναι χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και το κίτρινο. Το φως αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και όταν το μάτι συλλαμβάνει φως, συσχετίζει το μήκος του κύματος του με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Αν, για παράδειγμα, το φως έχει ένα μήκος κύματος 700 νανομέτρων, θα γίνει αντιληπτό ως κόκκινο, ενώ με ένα βραχύτερο μήκος κύματος, 450 νανομέτρων, θα γίνει αντιληπτό ως μπλε.

Αν το μάτι δεχθεί ένα μείγμα όλων των χρωμάτων, το φως θα καταγραφεί ως λευκό. Αυτή είναι η περίπτωση του ηλιακού φωτός. Όταν το ηλιακό φως προσπίπτει σε μικρές σταγόνες βροχής, τότε έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να δούμε το ηλιακό φως να διαθλάται, σχηματίζοντας ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο. Το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε ένα αντικείμενο να έχει κάποιο χρώμα οφείλεται στο ότι ένα μέρος του ηλιακού φωτός που προσπίπτει στο αντικείμενο απορροφάται, ενώ το υπόλοιπο φως ανακλάται. Ένα πράσινο φύλλο απορροφά όλα τα χρώματα, εκτός του πράσινου, που ανακλάται. Αν φωτίσουμε το φύλο με φως που δεν περιέχει πράσινα μήκη κύματος, το φύλλο δεν θα δείχνει πλέον πράσινο.

Στο μικροσκόπιο φαίνεται η γεμάτη εξογκώματα επιφάνεια που δημιούργησαν οι ερευνητές. Οι κοιλότητες απορροφούν σχεδόν όλο το φως και η επιφάνεια γίνεται αντιληπτή απο το μάτι ως μάυρη
Στο μικροσκόπιο φαίνεται η γεμάτη εξογκώματα επιφάνεια που δημιούργησαν οι ερευνητές. Οι κοιλότητες απορροφούν σχεδόν όλο το φως και η επιφάνεια γίνεται αντιληπτή απο το μάτι ως μάυρη

Ενώ το λευκό μπορεί να περιγραφεί σαν ανάμειξη όλων των χρωμάτων, το μαύρο περιγράφεται σαν απουσία χρώματος. Όταν ένα αντικείμενο είναι μαύρο, αυτό οφείλεται στο ότι δεν ανακλά καθόλου φως.

Η πιο μαύρη επιφάνεια που γνωρίζουμε κατασκευάστηκε από ερευνητές το 2002 στο National Physical Labratory, κοντά στο Λονδίνο. Το υλικό, που ονομάζεται NPL Super Black, κατασκευάστηκε με τη χάραξη μικροσκοπικών κρατήρων σε ένα κράμα νικελίου και φωσφόρου. Η επιφάνεια του απορρόφησε το 99,7% του φωτός που έπεσε πάνω του. Μια τέτοια επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οπτικά όργανα, όπου θέλουμε να αποκλείσουμε ανεπιθύμητες ανακλάσεις, όπως για παράδειγμα, στις αστρικές κάμερες, με τις οποίες προσανατολίζονται οι διάφορες διαστημοσυσκευές. Οι επιστήμονες πιστεύουν, επίσης, ότι οι καλλιτέχνες ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσαν αυτήν την όμορφη επιφάνεια που θυμίζει μαύρο βελούδο.