Η δενδρότσιχλα «συμβιώνει» με τον ιξό

Η δενδρότσιχλα πήρε την επιστημονική της ονομασία Turdus viscivorus εξαιτίας της αγάπης της για τον καρπό του φυτού ιξός (Viscum album), πιο γνωστού ως γκι, που είναι η βασική τροφή της τον χειμώνα.

Ο ιξός είναι ένα αειθαλές παρασιτικό φυτό που αναπτύσσεται πάνω στα φυλλοβόλα δένδρα. Οι μικροί λευκοί καρποί του φυτού ωριμάζουν τον Νοέμβριο και περιέχουν έναν σπόρο που περιβάλλεται από μια πολύ κολλώδη βλέννα. Αυτό αποτρέπει τα περισσότερα πτηνά από το να φάνε τον σπόρο.

Ο μαυροσκούφης και η δενδρότσιχλα είναι τα μόνα πουλιά που έχουν εξειδικευτεί στο να τρώνε αυτόν τον καρπό. Επιπλέον το καταφέρνουν χωρίς να λερώνονται από την κολλώδη βλέννα. Η δενδρότσιχλα καταπίνει τον καρπό ολόκληρο. Οι σπόροι και ένα στρώμα της βλέννας δε διασπώνται στον πεπτικό της σύστημα και αποβάλλονται μαζί με τα περιττώματα, που είναι πολύ παχύρευστα και κολλώδη. Κολλάνε στα κλαδιά εύκολα, σαν μακριές κλωστές, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους σπόρους του ιξού να βλαστήσουν και να δώσουν νέα φυτά.

Η δενδρότσιχλα ξεχειμωνιάζει στη νότια Ευρώπη. Τους κρύους χειμώνες είναι απόλυτα εξαρτημένη από τους καρπούς του ιξού, χάρη στον οποίο επιβιώνει πολύ καλά. Ο ιξός, εντούτοις, ίσως να απολαμβάνει ακόμη σημαντικότερα πλεονεκτήματα από τη «συμβίωση»  αυτή, αφού η δενδρότσιχλα είναι το μόνο πουλί που βοηθάει στην εξάπλωση των σπόρων του.