Τι θα απογίνει η Γη μόλις σβήσει ο Ήλιος

Ο Ήλιος βρίσκεται 150 εκατομμύρια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από υη Γη. Η ηλικία του, σύμφωνα με τους αστρονόμους, είναι περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ετών. Στο ηλιακό μας σύστημα θεωρείται ένα γιγάντιο άστρο, όμως στο αχανές σύμπαν, ο Ήλιος είναι ένας κίτρινος νάνος.

Παρόλα αυτά τη δουλειά του τη κάνει τέλεια. Με την ακατανίκητη βαρυτική του έλξη, κρατά γύρω του σε τροχιά, πλανήτες-κομήτες-αστεροειδής και πολυάριθμα μικρά και μεγάλα ουράνια σώματα. Ο Μοναδικός του πλανήτης που έχει ζωή είναι η Γη.

Ο Ήλιος δεν μπορεί να λάμπει για πάντα. Τι θα συμβεί τελικά στη Γη και τους άλλους πλανήτες όταν ο Ήλιος πεθάνει; Ο θάνατος του Ηλίου , δεν θα γίνει από την μία μέρα στην άλλη, θα γίνει αργά και σταδιακά σε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια.

Σε 600 εκατομμύρια χρόνια, από σήμερα, θα αυξηθεί η ηλιακή του ακτινοβολία και θα προκαλέσει, σταδιακά, μια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, τότε τα φυτά που χρειάζονται υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα εξαφανιστούν. Σε 1.100.000.000 χρόνια η φωτεινότητα του Ήλιου θα είναι κατά 10% υψηλότερη. Ο Ήλιος θα γίνει πιο θερμός και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξάτμιση των ωκεανών και θα ακολουθήσει η εξαφάνιση πολλών φυτών και ζώων δεδομένου ότι τα φυτά αποτελούν τη βάση της διατροφής πολλών ζώων. Όταν σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, από σήμερα, ο Ήλιος θα έχει καταναλώσει όλο του το υδρογόνο, θα διογκωθεί και θα γίνει ένα κόκκινο γιγάντιο άστρο με ακτίνα που θα εκτείνεται μέχρι και την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Γη.

Όταν συμβεί αυτό, ο Ήλιος θα έχει καταβροχθίσει τόσο τον Ερμή όσο και την Αφροδίτη, ενώ η τύχη της Γης είναι περισσότερο αβέβαιη. Λόγω της διόγκωσής του, ο ήλιος θα χάσει ένα μέρος της μάζας του και θα μειωθεί η ισχύς της βαρυτικής του έλξης, δηλαδή θα έλκει λιγότερο τους πλανήτες του. Ταυτόχρονα, είναι πιθανόν, τα αέρια που θα εκτοξεύονται από την επιφάνεια του ήλιου να απωθήσουν τη Γη σε μια τροχιά εκτός του βεληνεκούς του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν, ο πλανήτης μας να μην καταβροχθιστεί , αλλά θα βαδίσει προς το τέλος του ως μια απανθρακωμένη σφαίρα σε κοντινή τροχιά γύρω από τον κόκκινο γίγαντα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιθανάτιοι σπασμοί του Ήλιου θα σημάνουν αναπόφευκτα το τέλος κάθε μορφής ζωή στη Γη.

Όταν ο Ήλιος διογκωθεί, θα αυξηθεί η θερμοκρασία του στα απώτερα μέρη του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο μετά από άλλα 250 εκατομμύρια χρόνια ο γιγάντιος Ήλιος μας θα έχει συρρικνωθεί σε ένα λευκό νάνο, στο μέγεθος της Γης. Τότε οι πλανήτες θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον κοσμικής κατάψυξης, αυτή τη φορά για πάντα.