Μπιλ Γκέιτς: Να πληρώνουν φόρους τα ρομπότ

Τα ρομπότ πρέπει να φορολογούνται όπως οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογήσουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ρομπότ, υποστηρίζει ο Bill Gates.  O ιδρυτής της Microsoft, παρουσίασε ένα μάλλον ιδιαίτερο επιχείρημα – ότι τα ρομπότ που αντικαθιστούν εργαζομένους πρέπει να πληρώνουν φόρους ίσους με τους φόρους εισοδήματος του εργαζομένου που αντικαθίσταται.

«Το ότι ένας εργαζόμενος δεν είναι «ζωντανός» δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πληρώνει φόρους. Δεν μπορείς απλά να πεις όχι σε αυτό το φόρο εισοδήματος» δηλώνει ο ίδιος.

Ορισμένοι σημείώνουν πως είναι εξαιρετικά παράξενο τα λόγια αυτά να τα λέει κάποιος που συνέδεσε την περιουσία του με τη διάδοση των υπολογιστών που οι ίδιοι αντικατέστησαν πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Ο Γκέιτς λέει ότι αυτοί οι φόροι, οι οποίοι θα καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες ή τους κατασκευαστές των ρομπότ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού αλλά και για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχουμε σήμερα και να απελευθερώσει εργασία, ας κάνουμε καλύτερη δουλειά στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ας έχουμε αίθουσες με μικρότερο αριθμό μαθητών, ας βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ξέρετε όλα αυτά είναι πράγματα όπου η ανθρώπινη δυνατότητα για αλληλοκατανόηση είναι πολύ, πολύ μοναδική. Και είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα τεράστιο έλλειμμα ανθρώπων σε αυτούς τους τομείς» ανέφερε.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η ιδέα του δισεκατομμυριούχου Bill Gates για φορολογία στα ρομπότ δεν είναι καινούργια, αφού στις 16 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σχετική πρόταση.