Τεστ ακοής προειδοποιεί για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο

Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος είναι η συνηθέστερη αιτία θανάτου στα μωρά.

Πολλές θεωρίες έχουν υποστηριχθεί κατά καιρούς σχετικά με το φαινόμενο αυτό, αλλά η αιτία παραμένει άγνωστη. Ερευνητές από το νοσοκομείο Παίδων του Σιατλ των ΗΠΑ υποστηρίζουν οτι ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να συνδέεται με μια ακουστική βλάβη.

Αν αυτό αληθεύει, τα παιδιά που προσβάλλονται από αυτή τη βλάβη μπορούν εύκολα να εντοπιστούν, με τη βοήθεια ειδικών τεστ ακοής, που ήδη γίνονται.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα τεστ ακοής σε νεογέννητα παιδιά, από τα οποία 32 πέθαναν αργότερα με αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, και τα υπόλοιπα επιβίωσαν. Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που πέθαναν είχαν εμφανώς χειρότερη ακοή στο δεξί τους αυτί. Στον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, η αναπνοή σταματάει απότομα, ενώ το μωρό κοιμάται. Ένα από τα εγκεφαλικά κέντρα, ο επιμήκης μυελός, που εμπλέκεται στον έλεγχο της αναπνοής, βρίσκεται δίπλα στο έσω ους.

Η υψηλή πίεση αίματος στον πλακούντα κατά τον τοκετό μπορεί να μεταφερθεί στο κεφάλι του εμβρύου, βραχυκυκλώνοντας το αντανακλαστικό της αναπνοής

Οι ερευνητές λένε ότι, όταν δημιουργείται υψηλή πίεση στον πλακούντα κατά τη γέννα, αυτή περνάει στο σώμα του μωρού. Η πίεση γίνεται ιδιαίτερα έντονη, σύμφωνα με τη θεωρία, στο έσω ους, το οποίο είναι ενθυλακωμένο σε οστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων που γειτνιάζουν με την προμήκη μυελό, μεταξύ άλλων, και έτσι το κέντρο αναπνοής χάνει εν μέρει την ικανότητα του να προσαρμόζει την αναπνοή, όταν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα.