Το Πάρκινσον σχετίζεται με τα εγκεφαλικά

Μια νέα μεγάλη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση μεταξύ της νόσου Πάρκινσον και του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη δεν μπορούν προς το παρόν να πουν με βεβαιότητα τον τρόπο με τον οποίο η μια κατάσταση προκαλεί την άλλη.

Το Πάρκινσον θα μπορούσε  ίσως να αυξήσει  τις πιθανότητες ενός ατόμου να πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το είδος του εγκεφαλικού κατά το οποίο  η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματά εξαιτίας της παρουσίας θρόμβου σε ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη. Από την άλλη, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει Πάρκινσον.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποιες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα με τη γήρανση, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο εγκεφαλικού επεισοδίου όσο και της εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκισνον», είπε ο νευρολόγος  Andrew Feigin.

Στην έρευνα στην οποία επικεφαλής ήταν ο Benjamin Kummer του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, αναλύθηκαν στοιχεία από 1,6 εκατομμύρια ασθενείς άνω των 65 ετών. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι κάθε χρόνο το 1,75% των ασθενών με Πάρκινσον παθαίνουν ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό, έναντι ποσοστού 0,96% όσων παθαίνουν εγκεφαλικό χωρίς να έχουν Πάρκινσον.

Από την άλλη, η ετήσια συχνότητα διάγνωσης Πάρκινσον μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι 0,97%, έναντι 0,39% που διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον χωρίς να έχει προηγηθεί εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά στις ΗΠΑ.