Με χακάρισμα κινδυνεύουν τα αυτοκίνητα με σύνδεση στο ιντερνετ

Σύμφωνα με την Kaspersky Labs, τα αυτοκίνητα τα οποία που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κινδυνεύουν με παραβίαση του συστήματος τους από χάκερς.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας προειδοποιούν τους κατόχους των αυτοκίνητων αυτών, ότι έρευνα που έγινε με στόχο να διερευνηθεί εάν οι λειτουργίες των συνδεδεμένων αυτοκινήτων είναι ασφαλείς απέναντι σε ψηφιακές επιθέσεις, απέδειξε πως  τα οχήματα είναι ευάλωτα σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα ενσωματώνουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι η συνδεσιμότητα δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα σημαντικά συστήματα όπως οι κλειδαριές θυρών και το σύστημα ανάφλεξης. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εφαρμογές με τη βοήθεια των οποίων οι χρήστες μπορούν να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητο τους από απόσταση ή να εκκινούν τον κινητήρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας εξετάστηκαν 7 εφαρμογές αυτού του είδους και όλες αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψη στον έλεγχο ακεραιότητας κώδικα,  η απουσία τεχνικών ανίχνευσης «rooting» και έλλειψη προστασίας έναντι των τεχνικών επικάλυψης εφαρμογών.

Με βάση τα όσα υποστηρίζει η εταιρία, θεωρητικά κάποιος κακοποιός με την βοήθεια εφαρμογών απομακρυσμένου ελέγχου μπορεί  να κλέψει ένα αυτοκίνητο.

H Kaspersky συμβουλεύει τους χρήστες προκειμένου να προστατευτούν να λάβουν τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:

  • Να απενεργοποιούν την  δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών από πηγές εκτός των επίσημων app stores
  • Να πραγματοποιούν αναβαθμίσεις στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της συσκευής
  • Να τοποθετούν μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας για την προστασία από ψηφιακές επιθέσεις.