Επιστήμονες έμαθαν σε μέλισσες πώς να βάζουν γκολ!

Σε ένα πείραμα που έγινε από ερευνητές της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι μέλισσες έμαθαν πώς να βάζουν γκολ με μια μικρή μπάλα, αποδεικνύοντας πως η ικανότητα μάθησης τους είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Στο πείραμα οι μέλισσες  τοποθετήθηκαν σε μια πλατφόρμα, και αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να μετακινήσουν μια κίτρινη μπάλα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία – στο τέρμα – προκειμένου να πάρουν την ανταμοιβή τους που ήταν ένα γλυκό!

Αυτό που πραγματικά ξάφνιασε τους επιστήμονες ήταν το ότι τα έντομα παρατηρούσαν το ένα το άλλο ώστε να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι πως δεν αντέγραψαν επακριβώς αυτό που είδαν, αλλά προσπάθησαν να βρουν τον δικό τους τρόπο ώστε να στείλουν την μπάλα στο τέρμα από τον συντομότερο δρόμο!

Αν και ο εγκέφαλος των μελισσών είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον εγκέφαλο των θηλαστικών, αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία μετά και από το νέο πείραμα ότι τα έντομα είναι ικανά για μια πολύ πιο πολύπλοκη μάθηση

«Η μελέτη μας βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αντίληψης ότι οι μικροί εγκέφαλοι υποχρεώνουν τα έντομα να έχουν περιορισμένη γκάμα συμπεριφορών και μόνο μικρές μαθησιακές ικανότητες» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος καθηγητής Lars Chittka.